Zaharova: Stav Rusije o Kosovu neraskidivo povezan sa Rezolucijom 12 44

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovila je da se Rusija zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja Beograda i Prištine o pitanju Kosova na osnovu Rezolucije SB UN 12 44.
Jedno od pitanja na redovnom brifingu za novinare ticalo se pisanja pojedinih srpskih medija koji su nakon sastanka predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Moskvi preneli da je Lavrov rekao će se Moskva složiti sa bilo kakvom odlukom koja odgovara Beogradu, ali da pritom nije spominjana Rezolucija 12 44 kao osnova za rešavanje pitanja Kosova.
Upitana da li to znači da Rusija revidira svoj stav, Zaharova je istakla da su „takve izmišljotine isključivo na savesti autora“.
„Ili autori (vesti) nepažljivo prate stav Rusije, ili ga namerno izvrću. Naša zemlja na svim nivoima redovno komentariše tu temu i povodom aktuelnih međunarodnih događaja, i povodom značajnih datuma, i u vezi sa razvojem situacije u regionu. Vi odlično znate i, nadam se, srpski mediji sigurno znaju naš stav“, konstatovala je ona.
Ona je naglasila da se stav Rusije po pitanju rešavanja pitanja Kosova ni na koji način nije izmenio proteklih godina.
„Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje, ali na osnovu Rezolucije SB UN 12 44. Odluka treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom, mora dobiti odobrenje Saveta bezbednosti UN, jer se radi o osiguravanju međunarodnog mira i bezbednosti. Više puta smo isticali na svim nivoima da ćemo se složiti sa odlukom koja odgovara srpskom narodu“, istakla je Zaharova.
Takođe je ponovila da je „prosto nemoguće ne videti pozivanje ruske strane na rezoluciju 12 44 SB UN“.
Zaharova je nedavno govorila i o potencijalnom povlačenju Kfora sa Kosova i ponovo osudila nasilje radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala