Zaharova Blinkenu: Nikakvih negativnih posledica projekta „Severni tok 2“ po Evropu nema

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Nikakvih negativnih posledica od projekta gasovoda „Severni tok 2“ po Evropu nema, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da Moskva ne razume izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o neophodnosti „traganja za načinima za ublažavanje posledica“ eksploatacije gasovoda.
Kako je istakla, gasovod je stvar Evropljana.
„Ne shvatamo izjave o neophodnosti traganja za načinima ublažavanja negativnih posledica od eksploatacije gasovoda, što se može čuti od američkog državnog sekretara i mnogih eksperata… bilo kakvi stavovi na tu temu podrazumevaju ili nelojalnu konkurenciju ili pokušaje da se ispolitizuje situacija. I jedno i drugo je besmisleno jer iza reči moraju da stoje neke činjenice“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.
Dodala je da je to pitanje Evropljana, država koje su na evropskom kontinentu. Kako ćemo da razvijamo saradnju o tome ćemo sami da odlučujemo, rekla je ona.
„Kakve negativne posledice? Za SAD? Zbog toga što su izgubili tu prljavu igru koju su sami započeli? To je njihov unutrašnji problem. Zašto su uopšte počeli da se protive apsolutno komercijalnom, korisnom i transparentnom energetskom projektu koji se njihovog kontinenta nikako ne tiče. To je stvar Evropljana“, rekla je Zaharova.
Zaharova: Završetak prvog kraka „Severnog toka 2“ – pobeda prava i ekonomskih interesa - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Zaharova: Završetak prvog kraka „Severnog toka 2“ – pobeda prava i ekonomskih interesa
Podsetimo, Blinken je u utorak rekao da Amerika ima mogućnosti da ublaži posledice realizacije projekta gasovoda i dodao da bi svi oni koji su povezani s projektom mogli da se suoče sa novim kaznama.
Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu objavio da je prvi krak gasovoda završen, a da se završetak čitavog projekta očekuje u naredna dva meseca.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala