Ruska poslanica: Ukrajina treba Krimu i Donbasu da plati za nanetu štetu

© Sputnik / Alexandr PolegenkoZnak na graničnom prelazu Rusije i Ukrajine
Znak na graničnom prelazu Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Nije Rusija ta koja treba da plati Ukrajini naknadu za „izgubljene feudalne posede“, već Kijev treba da kompenzuje štetu nanetu stanovnicima Krima i Donbasa, smatra članica odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Elena Panjina.
Prema njenim rečima, od 1991. do 2014. godine odnos Kijeva prema Krimu bio je „gori nego prema koloniji: na poluostrvu su uništeni obrazovanje, zdravstvo i putevi“. Danas se Krim preobrazio zahvaljujući ruskim ulaganjima u region, što može da vidi „svaki nepristrasni posmatrač“, istakla je Panjina.
„Kolonijalni pristup Kijeva prema Krimu aktuelan je i do danas: pokušavaju da ostave Krimljane bez vode, kidnapuju na granici, diskriminišu svim mogućim sredstvima, a onda još traže kompenzaciju za izgubljene feudalne posede“, konstatovala je poslanica.
Ona je podsetila da Rusija troši značajna sredstva kako bi olakšala život stanovnicima Donbasa i spasi ih od humanitarne katastrofe izazvane ukrajinskom blokadom i stalnim granatiranjem.
Predsednici Ukrajine, Francuske i Rusije, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin na početku sastanka u normandijskom formatu u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Putin spreman za razgovor sa Zelenskim o saradnji na Krimu, ne i o njegovoj pripadnosti
„Osim toga, stotine hiljada ljudi iz cele Ukrajine bežalo je u Rusiju od nacionalističke diktature i dobilo ovde stvarnu pomoć i utočište“, rekla je Panjina.
Ranije je Vlada Ukrajine odobrila Strategiju spoljne politike zemlje do 2024. godine. Posebno mesto u njoj zauzima stavka označena kao „ostvarivanje nadoknade i drugih oblika reparacije za štetu nanetu Ukrajini (od strane Rusije) zbog privremene okupacije teritorija“.  
Odnosi Rusije i Ukrajine pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala