Rusija: Počeo rad najvećeg na svetu postrojenja za preradu gasa

© Foto : Press-centr PAO «Gazprom» / Uđi u bazu fotografijaSvečana ceremonija puštanja u rad prve tehnološke linije Amurskog postrojenja za preradu gasa
Svečana ceremonija puštanja u rad prve tehnološke linije Amurskog postrojenja za preradu gasa - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo je proizvodnju u Amurskom postrojenju za preradu gasa kompanije „Gasprom“ u oblasti grada Svobodni u Amurskoj oblasti. Putin je u formatu video-konferencije pratio pokretanje rada preduzeća koje će postati jedno od najvećih na svetu postrojenja za preradu prirodnog gasa.
„Plan izgradnje bio je vrlo težak, ali urađen je ogroman posao. I danas govorimo da pogon pokrećemo u strogo planiranom vremenskom roku. Od prvih šipova do pokretanja ima manje od šest godina. Za to vreme završen je neviđeni obim posla. Danas je pogon za preradu gasa pušten u rad i postao sastavni deo objedinjenog proizvodnog sistema ‘Gasproma’. Molim Vas da date komandu za puštanje postrojenja u rad“, obratio se predsedniku direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.  
„Počnite“, odgovorio je Putin.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Izgradnja Amurskog postrojenja za preradu gasa sa obimom prerade od 42 milijarde kubnih metara gasa godišnje počelo je 2015. godine. Njegova sirovina je gas iz cevovoda „Snaga Sibira“. Sam „Gasprom“ je procenio troškove izgradnje na 950 milijardi rubalja (skoro 11 milijardi evra).
Postrojenje će godišnje proizvoditi 38 milijardi kubnih metara komercijalnog gasa koji se isporučuje u Kinu, do 60 miliona kubnih metara helijuma, 2,4 miliona tona etana, oko milion tona propana, oko 500 hiljada tona butana, oko 200 hiljada tona frakcije pentan-heksana. Očekuje se da će pogon dostići puni kapacitet 2025. godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala