Provokacija Kurtija u Tirani, Ana Brnabić mu odgovorila: Kako mislite da okupiramo našu teritoriju?

Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na Samitu lidera Zapadnog Balkana, kome prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatražio je danas da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi takozvano Kosovo bilo tretirano kao država, saznaje Tanjug.
Kurti je takođe pozvao Srbiju da prizna samoproglašeno Kosovo.
Na te provokacije mu je odgovorila premijerka koja je rekla da aktuelni format dobro funkcioniše i da ne postoji nijedan pravni argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije.
Brnabićeva je podsetila Kurtija da Kosovo ne priznaje pet članica EU, da nije član UN i da u tom smislu sigurno ne može imati drugačiji status od postojećeg.
Na to je replicirao Kurti sa pitanjem: “Šta ćete da uradite, hoćete da nas okupirate?”, a Brnabić mu je odgovorila: “Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?”.
Sastanak ocenjuje kao težak i kao pokušaj Prištine da skrene pažnju sa glavnih tema, javlja RTS.
Uoči Samita, premijerka se sastala sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.
Na samitu u Tirani biće reči o pripremema za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Varhelji će sa šefovima delegacija Zapadnog Balkana razmotriti šta je do sada postignuto u Berlinskom procesu za oporavak regiona. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala