Premijer Poljske: Rukovodićemo se odlukom EMA po pitanju priznavanja vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaVakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u 70 zemalja
Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u 70 zemalja - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Poljska će se rukovoditi odlukom Evropske agencije za lekove (EMA) po pitanju priznavanja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki posle sastanka sa slovačkim kolegom Eduardom Hegerom u Varšavi.
„Ako govorimo o tipovima vakcina, mogu reći da se rukovodimo pravilom da priznajemo one vakcine koje je priznala i Evropska agencija za lekove. Priznavaće se one vakcine koje se tamo priznaju i koriste u Poljskoj“, rekao je Moravjecki.
U Poljskoj se trenutno koriste vakcine četiri proizvođača: „Fajzer“, „Moderna“, „Astra zeneka“ i „Džonson i Džonson“. Vakcinu mogu da prime odrasli i deca iznad 12 godina.
Ampule sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Ukrajina ne dozvoljava ulazak u zemlju vakcinisanima ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“
Podsetimo, ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u već 67 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala