Ukrajina ne dozvoljava ulazak u zemlju vakcinisanima ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Vakcinacija protiv kovida preparatom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ne daje pravo na ulazak u Ukrajinu, jer vakcina nije na listi Svetske zdravstvene organizacije, saopštila je pres služba ukrajinske državne granične službe.
„U protekla dva dana na graničnim prelazima Ukrajine zabeleženi su slučajevi da stranci pokušavaju da uđu sa dokumentima o imunizaciji vakcinom ‘Sputnjik Ve’. Naglašavamo da takav dokument ne daje pravo na ulazak u Ukrajinu, pošto ova vakcina nije uključena na listu SZO“, navodi se u saopštenju.
Granična služba primetila je da je strancima za ulazak u Ukrajinu, osim obavezne polise osiguranja od kovida 19, potrebno da imaju i negativan PCR test ili ekspresni test, ne stariji od 72 sata pre prelaska državne granice, ili dokument koji potvrđuje završenu vakcinaciju protiv kovida 19 jednom od vakcina koje se nalaze na spisku dozvoljenih od SZO, izdat na engleskom jeziku ili sa prevodom na engleski jezik.
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Ukrajinski ministar zdravlja: Nikada nećemo registrovati rusku vakcinu
Ranije je ukrajinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo da u Ukrajini neće biti ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“.
Podsetimo, ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u već 67 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala