Kristijan Šmit: Posetiću Moskvu, neophodan dijalog s Rusijom

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Kristijan Šmit kojeg je nedavno Savet za implementaciju mira imenovao za novog visokog predstavnika u BiH, čemu su se usprotivile Republika Srpska i Rusija, izjavio je da planira da poseti Moskvu i pozvao je ruske vlasti na saradnju.
„Interesi Rusije i Zapada se ukrštaju i na Balkanu. Ruska vlada ne podržava moju kandidaturu (za visokog predstavnika u BiH). To se dogodilo u okviru politike odbijanja saradnje. Na dužnosti visokog predstavnika činiću sve ne samo radi mira, nego ću raditi i zbog mlađe generacije koja ne razume sukob svojih predaka, ali zbog toga nam je potreban dijalog, spremnost da radimo jedni s drugima, uključujući i Moskvu. Zato ću otići i u tu prestonicu (Rusije) i pozivam i nas i ruske vlasti, zajedno sa međunarodnom zajednicom, da preuzmemo odgovornost na sebe“, rekao je Šmit.
Kako je naglasio, „to je ono što nam je potrebno u Evropi“.
„To je takođe recept za Putina da vodi svoju zemlju napred“, konstatovao je Šmit, govoreći u nemačkom Bundestagu na saslušanju o politici Nemačke prema Rusiji, koje je pokrenula stranka „Zeleni“.
Pogled na Moskvu  - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Rusija poručuje: Izbor visokog predstavnika u BiH loš za stabilnost zemlje
Podsetimo, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je ostavku na tu funkciju, a Savet za implementaciju mira imenovao je Nemca Kristijana Šmita za njegovog naslednika. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za provođenje mira zvanično su u Sarajevu imenovali Kristijana Šmita za sledećeg visokog predstavnika u BiH, saopšteno je iz OHR-a. Ruska Federacija se nije složila sa tom odlukom.
Povodom izbora novog visokog predstavnika Republika Srpska najavila je da će se obratiti generalnom sekretaru UN, članicama Saveta bezbednosti i nemačkom kancelaru zbog kršenja međunarodno prava. Ruska ambasada u BiH je saopštila da Šmit neće imati legitimitet bez odluke Saveta bezbednosti UN i da se ne slaže sa njegovim imenovanjem za novog visokog predstavnika.
Više o izboru visokog predstavnika, ali i o odnosu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i drugim aktuelnim političkim temama nedavno je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik govorio u intervjuu za Sputnjik:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala