Rusija poručuje: Izbor visokog predstavnika u BiH loš za stabilnost zemlje

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskvu
Pogled na Moskvu  - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Pokušaji da se na dužnost visokog predstavnika u BiH imenuje novi predstavnik, bez konsenzusa u rukovodećem komitetu i među samim stranama u BiH, zaobilazeći Savet bezbednosti UN-a, nespojivi su sa interesima stabilizacije BiH, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je podsetila da je održan telefonski razgovor ministara spoljnih poslova Rusije, Nemačke i Francuske, ističući da je tokom tom prilikom bilo reči i o aspektima situacije na Balkanu.
„Ruska strana, tačnije ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ukazao je na potrebu zatvaranja aparata visokog predstavnika u BiH i predaju celokupne vlasti i odgovornosti za sudbinu zemlje vlastima BiH, u skladu sa principima Dejtonskog sporazuma. Pokušaji da se na tu dužnost imenuje novi predstavnik, bez konsenzusa u rukovodećem komitetu i među samim stranama u BiH, zaobilazeći Savet bezbednosti UN-a nespojivi sa interesima stabilizacije BiH“, izjavila je Zaharova na brifingu, odgovarajući na pitanje novinarke da li Rusija planira neke konkretne korake kako bi sprečila imenovanje vrhovnog predstavnika za BiH, zaobilazeći Savet bezbednosti UN.
Ona je naglasila, da nema ništa novo u stavu Rusije po tom pitanju, i to je stav koji se zasniva na principima koje su ranije iskazivani.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala