Šta bi tek bilo da se Jokić ne preziva tako...

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić nezadovoljan odlukom sudije tokom utakmice protiv Majamija
Nikola Jokić nezadovoljan odlukom sudije tokom utakmice protiv Majamija - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, odigrao je fenomenalno u regularnom delu sezone i zasluženo je osvojio MVP nagradu, međutim pojedini američki novinari, analitičari i bivši košarkaši ne daju mu dovoljno priznanja za partije koje je imao.
Redži Miler i Šekil O'Nil, proslavljeni NBA košarkaši, već su izjavili kako je po njima najkorisniji košarkaš lige Stef Kari, sličnog stava su bili i drugi američki analitičari, ali, ruku na srce, većina je na strani Nikole Jokića, što se i videlo u glasanju.
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Posle jednog poteza Jokić je naterao Amerikance da mu se poklone /video/
Formula za glasanje za MVP je prosta. 100 novinara ima pet glasova i „prvi glas“ nosi 10 poena, drugi sedam, treći pet, četvrti tri i peti jedan poen.
Od mogućih 100 „prvih glasova“, Jokić je dobio 91, odnosno osam novinara smatralo je da treba da bude drugoplasiran, a jedan ga je čak stavio na treće mesto?!?
Na kraju, srpski igrač sakupio je ukupno 971 poen što je za skoro 400 više od drugoplasiranog Džoela Embida.
Jokić je sezonu završio sa 26,4 poena, 10,9 skokova, 8,3 asistencija, uz sjajne procente 57/39/87 i PER 31,3 (rejting efikasnosti košarkaša). Na sve to odigrao je svaku utakmicu i osakaćeni Denver doveo je do trećeg mesta na Zapad.
Novinar iz Denvera koji se predstavlja pod nadimkom „Svajpa kem“, rekao je da bi Stef Kari, Lebron Džejms, Kavaj Lenard ili Kevin Durent osvojili jednoglasno MVP nagradu da su imali sezonu poput srpskog košarkaša.
„Samo izbrišite 'Jokić' sa dresa i zamenite sa imenom pomenutih igrača i debata oko MVP ne bi postojala“, napisao je „Svajpa kem“.
Suština je davno rečena i napisana, Jokić nije domaći igrač (Amerikanac), ne igra na atraktivnom tržištu (nije u Los Anđelesu, Njujorku...), stil igre mu nije atraktivan iz ugla da snažno kuca i trči brzo, ali je odigrao najbolju sezonu i to mu niko ne može oduzeti.
Lebron Džejms i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
„Sa Jokićem i u kafanu, Lebron bi bio predsednik Amerike da je kao on“
O ovom slučaju pričao je i bivši centar Golden Stejt Voriorsa Endru Bogut. Australijanac je pre nekoliko nedelja izjavio da bi Lebron Džejms sa statistikom srpskog igrača bio predsednik Amerike.
„Činjenica da je stranac radi protiv njega, potom to da je u Denveru malo tržište, a i nije toliko seksi za gledanje. Međutim, da sam ja prosečan navijač, voleo bih da gledam Jokića jer je to momak sa kojim mogu da se poistovetim. Izgleda kao neko s kim bih išao u pab na pivo, za razliku od Janisa i Embida, koji su zveri, ali nemaju ni blizu veština kao Nikola. Mislim da ne dobija zasluženu pažnju jer nije superstar van terena“, naveo je Bogut.
Australijanac je istakao činjenicu koja nije toliko primećena, da Jokić nije propustio nijedan meč.
„Vodeći je u ligi po rejtingu efikasnosti (PER). Njegova statistika je luda, a još luđe je što šutira 56% iz igre, 40% za tri poena i 85% sa linije za slobodna bacanja. Da Lebron Džejms ima ovakve brojeve, već bi bio predsednik Amerike“, istakao je Bogut.
Jasno je da bi Jokić odavno bio prihvaćen za MVP od svih Amerikanaca, ali problem je to što se preziva „Jokić“ i što nije Amerikanac, te to sprečava da se pomire sa činjenicama.
Pobeda sporta nad farmacijom u režiji Nikole Jokića /video/
Jokića čeka najveći ugovor u istoriji košarke – 241.000.000 dolara!
„Ne može da skoči, spor, loš defanzivac...“: Majica o kojoj priča svet /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala