Srušio se MiG-29 u Bugarskoj, obustavljena vojna vežba sa srpskim snagama

CC BY 3.0 / Wikipedia / Krasimir Grozev / Bugarski vojni avion MiG-29
Bugarski vojni avion MiG-29 - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Bugarski Mig-29 srušio se tokom vežbe iznad Crnog mora, potvrdio je bugarski ministar odbrane Georgi Panajotov. Vežba „Šabla 2021“, u kojoj učestvuju i lovci srpske avijacije, prekinuta je.
Zajednička vežba srpskog i bugarskog ratnog vazduhoplovstva „Šabla 2021“ prekinuta je pošto se bugarski Mig-29 noćas iz nepoznatih razloga srušio u Crno more 45 minuta posle ponoći. 
Bugarski MiG-29 - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pronađen prsluk pilota srušenog MiG-29, potraga i dalje u toku
Bugarski ministar Georgi Panajotov je nešto kasnije rekao da je locirana zona u koju se avion srušio i da očekuje da će uskoro biti pronađen.
U potragu je uključeno nekoliko vojnih jedinica, mornarica, helikopteri i dronovi, prenosi portal Novinite.
Nemamo signal od pilota, on je odjednom nestao sa radara. Na području nesreće nalaze se dve fregate, jedan minolovac, na brodu se nalazi uređaj za merenje dubine, odnosno za traženje ostataka mašine“, rekao je Panajotov.
Trenutno se razjašnjava da li se pilot katapultirao, a ministar kaže da je lovac bio sam, izvršavajući zadatak u okviru vežbe „Šabla 21“ i dodaje da ne želi da spekuliše o mogućim uzrocima incidenta, prensi Tanjug.
U međuvremenu, objavljeno je da se radi o 47-godišnjem majoru Valentinu Terzijevu, jednom od najiskusnijih pilota, kao i da se njegov avion srušio dok je izvodio jednu od najtežih vežbi, označenu tako zbog mogućnosti gubljenja orijentacije.
Avion koji je vozio jeste MiG-29, poreklom iz bivšeg ŠSR, čiji je rok trajanja predviđen za 2029-2030 godinu.
Povodom incidenta oglasio se i Atlantski savet Bugarske, koji je saopštio da zahteva suspenziju upotrebe svih MiG-29 aviona koje je popravljala ruska Korporacija za izgradnju aviona i hitno pokretanje detaljne provere kvaliteta popravki MiG-29 koju je izveo tim stručnjaka iz zemalja NATO-a i partnera iz Alijanse.
Takođe Savet je od aktuelnog ministra odbrane zatražio da objavi analizu uticaja kašnjenja ruske strane u sprovođenju ugovora za popravku borbenih aviona MiG-29 za obuku pilotskog osoblja.
Pilot je leteo u okviru taktične vežbe sa eksperimentalnim gađanjem „Šabla 21“, a u kojoj su učestvovali i avioni iz Srbije i SAD.
Sva tri srpska „miga-29“ koja su poletela tokom vežbe bezbedno su se vratila u bazu Graf Ignjatijevo, saopštilo je bugarsko Ministarstvo odbrane.
Iako se vežba izvodi iznad mora, poletanja i sletanja se vrše iz baze Graf Ignjatijevo.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala