Novakove i Rafine lekcije tinejdžerima

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULATNovak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Novak Đoković i Rafael Nadal, u svojim mečevima osmine finala Rolan Garosa očitali su svojevrsnu lekciju mladim italijanskim teniserima, te im stavili do znanja da moraju još mnogo toga da nauče kako bi mogli da im pariraju.
U dva seta i više od dva sata na stadionu Filip Šatrije, igru Novaka Đokovića zasenio je njegov rival, devetnaestogodišnji debitant na prvom Gren slemu u karijeri.
Ipak, kao što je i sam izjavio nakon meča, najbolji teniser sveta savršeno je kontrolisao situaciju i zaostatak od dva seta prednosti za Lorenca Musetija.
Odmah nakon ovog meča, Rafael Nadal se sastao sa još jednim devetnaestogodišnjim Italijanom u četvrtom kolu – i takođe mu je trebalo malo vremena da se prilagodi igri Janika Sinera.
Nakon osam gemova i manje od 45 minuta igre, preuzeo je kontrolu nad mečom, i nastavio niz od 35 vezanih pobeda na Otvorenom prvenstvu Francuske, dok je Đoković zakazao rekordno 15. pojavljivanje za redom u četvrtfinalu Rolan Garosa.

Furiozan preokret Đokovića

Nakon što je izgubio prva dva seta u taj-brejku, Đoković je podigao nivo svoje igre kako bi furiozno obrisao svoj deficit. Osvojio je 13 gemova u nizu zahvaljujući dominantnom tenisu koji je pokazao pre nego što je Lorenco Museti predao meč usled bola u leđima i grčeva gubeći sa 0:4 u odlučujućem setu.
„Volim da igram sa mladim teniserima mečeve od po tri odnosno pet setova, jer osećam da i kada vode sa jedan ili dva nula u setovima, kao što je to bio slučaj danas, ja i dalje imam šanse zato što znam da sam u dobroj fizičkoj kondiciji i znam kako da iscrpim protivnika“, rekao je Đoković posle meča.
Talentovani Museti, koji je prikazao sjajnu igru na početku duela sa svojim jednoručnim bekendom i snažnim napadom, jedva da je navikao da igra meč u pet setova, te je zatražio medicinsku pauzu nakon četvrtog perioda.
„Nije bilo smisla da nastavim da igram. Nisam mogao da postignem poen niti da izdržim razmenu. Bilo mi je teško da se krećem, to je bio moj limit“, izjavio je Museti.
On je i sam bio iznenađen što je uspeo da osvoji dva seta protiv Đokovića koji je na putu ka svojoj drugoj tituli na Rolan Garosu, i 19. na Gren slem turnirima.
„Čak i za mene je bilo pomalo iznenađujuće“, priznao je Italijan posle meča.
Inače, Đoković koji je prvi nosilac turnira, nikada nije poražen na Rolan Garosu od strane lošije rangiranog igrača poput Musetija (76. teniser sveta). Njegov jedini poraz od tinejdžera na Otvorenom prvenstvu Francuske dogodio se 2006. godine protiv izvesnog... Rafaela Nadala.
Novak će se u četvrtfinalu sastati sa još jednim Italijanom, Mateom Beretinijem, koji je do osam najboljih stigao zahvaljujući odustajanju Rodžera Federera od daljeg takmičenja.

Nadal nerešiva enigma

Rafael Nadal koji je prošle nedelje napunio 35 godina, gubio je sa 3:5 od Janika Sinera koji je servirao za set pri rezultatu 4:5.
„Igrao sam protiv veoma dobrog igrača pred kojim je svetla budućnost“, priznao je „kralj šljake“.
Ipak, trinaestostruki šampion Rolan Garosa osvojio je osam gemova u nizu i nakon blagog pada u drugom setu pronašao svoju besprekornu igru pobedivši sa 3:0 (7:5, 6:3, 6:0).
Nadal će se u četvrtfinalu sastati sa Dijegom Švarcmanom, koji je prošle godine stigao do polufinala Rolan Garosa gde ga je upravo Španac porazio.
Ne, Novak nije prekršio pravila
Nadal se pridružio Đokoviću – pao je još jedan Italijan
Novakov ludački poen /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala