Milo Đukanović o politici zvaničnog Beograda: Podseća na devedesete

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponovio je raniju izjavu da današnja politika Beograda najviše podseća na devedesete. "Koristi se ista retorika, samo što su mesto i akteri drugi", naveo je on. 
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Zvanična Crna Gora osudila retoriku Srbije
"Promena se desila u nepovoljnom trenutku za državu, imajući u vidu situaciju u regionu i na globalnom planu. Međutim, verujem da će i ovo iskustvo proevropske snage pravilno razumeti i ceniti i da ćemo kroz aktuelnu praksu sa novom većinom znati više da cenimo svoju državu i ono što smo stvorili tokom tri decenije. Na kraju, izbili smo iz ruku i međunarodnim partnerima argument da u Crnoj Gori nikada nije bilo smenjivosti vlasti demokratskim putem", rekao je Đukanović.
Govoreći o prelamanju interesa velikih sila u regionu, crnogorski predsednik je istakao da „moramo izbeći istorijsku zamku u kojoj u potkusurivanju interesa velikih, najčešće stradaju mali, što su naša gorka istorijska iskustva".
"Verujem da je u najboljem interesu i Rusije i Evropske unije, Rusije i Zapada da nađu najmanji zajednički imenitelj koji će otvoriti perspektivu razvoja najboljih odnosa za sve, u interesu čovečanstva. Tada će i nama na Balkanu biti mnogo lakše“, naveo je on. 
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo na optužbe iz Crne Gore
Đukanović je naveo da nikad nije bio posebno očaran odnosom Evropske unije prema regionu.
"Ja samo realno, vođen višedecenijskim političkim iskustvom, sagledavam situaciju. I ponavljam, bez obzira što ni u životu, a kamoli u politici, nije dobro da nemate alternativu, da evropska integracija za Zapadni Balkan nema alternativu. A rekao bih da isto važi i za EU", kazao je predsednik Crne Gore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala