Zvanična Crna Gora osudila retoriku Srbije

© Sputnik / Nebojša PopovićZastave Crne Gore
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
U proteklih šest meseci Vlada Crne Gore i premijer Zdravko Krivokapić nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao negativan pristup i retoriku Srbije koji su u, najmanju ruku, nediplomatski, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.
U Ministarstvu ističu da je tokom svih susreta i sastanaka preneta želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom.
Crna Gora je za jedno od ključnih utemeljenja svoje spoljne politike opredelila dobrosusedsku i regionalnu saradnju. To je, imajući u vidu veličinu naše države, kao i geografski prostor, nacionalni interes svih njenih građana koji prevazilazi okvir mandata bilo koje Vlade i predstavlja dugotrajan cilj kojem sve političke partije i akteri treba da teže. Nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od naših prioriteta definisali smo potrebu za poboljšanjem odnosa sa svim susedima, posebno sa Srbijom - o čemu govori iskrena želja premijera Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Anu Brnabić, poziv u prvoj nedelji mandata ministra Radulovića upućen ministru Selakoviću, kao i brojne posete naših ministara Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Đukanović: Crna Gora mora da odgovori na ideje protiv državnog i nacionalnog identiteta
Iz crnogorskog ministarstva dodaju da je nemoguće zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji su, kako navode, od samog početka usmereni protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore.
„U tome je učestvovao sami državni vrh Republike Srbije, koristeći neprimeren rečnik poput "mlakonja", ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusedstva. Zdravko Krivokapić je ne samo premijer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor. Nepoštovanje njegovog društvenog statusa i gotovo nepristojna komunikacija, više govori o svojstvima ljudi koji ga napadaju, a da ne govorimo što predstavlja uplitanje u unutrašnja pitanja druge države - Crne Gore, članice UN, NATO-a, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU. Smatramo nedopustivim da bilo ko, pa ni Srbija, ima paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi. Tim pre što u proteklih šest meseci, ni ova Vlada, ni ovaj premijer nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao ovakav pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom svih susreta i sastanaka preneta je želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom“, piše u saopštenju.
Dodaju da je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira kako se nacionalno osećali - ona pripada svima.
„Svi građani su jednako konstitutivni, jer je svaki od njih, tokom istorije, neko mačem, neko znanjem, neko radom - neizostavno i neizbirisivo utkao deo sebe u Crnu Goru. Našu Crnu Goru. Stoga prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih građana je Vlada Crne Gore i država Crna Gora. Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čoveka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo "prisvajanje" 30 odsto naših građana neprimereno, i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države“, dodaje se.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pada li Vlada Crne Gore
Crnogorsko ministarstvo ističe zahvalnost građanima Srbije na donaciji vakcina, kao države koja je prva pritekla u pomoć Crnoj Gori.
„Tokom istorije, Crna Gora je to isto činila za Srbiju. To je nešto što prijatelji rade, čak i kada postoje različite percepcije o pojedinim pitanjima. Crna Gora je spremna, sa velikim zadovoljstvom, da pomogne Srbiji u svim onim oblastima u kojima predvodi regionalne procese - poput EU integracije, saradnje sa NATO u skladu s ambicijama Srbije, kao i svim drugim gde možemo naučiti jedni od drugih. Jedino na taj način možemo imati ravnopravan i iskren odnos, u kom nema i ne može biti "starijeg". Međusobno poštovanje suverenosti i nezavisnosti, institucija i zvaničnika je jedini odnos na kom je moguće obnavljati i dalje graditi naše odnose, u duhu dobrosusedstva, prijateljstva i istorijskih veza naše dve države", zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, a prenosi RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala