Albanski parlament izglasao: Usvojen opoziv predsednika države

© AFP 2023 / Gent SHKULLAKUIljir Meta
Iljir Meta - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Albanski parlament većinom glasova izglasao je danas razrešenje predsednika Albanije Iljira Mete.
Tim postupkom utrt je put ka otvaranju procesa pred Ustavnim sudom, koji bi trebalo da donese konačnu odluku o sudbini šefa države.
U glasanju je učestvovalo 115 poslanika, jer je od 122 poslanika njih sedam bilo odsutno, gde je 105 glasalo za, sedam je bilo protiv i tri uzdržana.
Iljir Meta - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Iljir Meta: Sramotan, nečastan i odvratan čin antialbanskog lobija u Americi
Ranije je Parlament sa 104 glasa za, sedam protiv, dva uzdržana i jednim nevažećim glasanjem odobrio konačni izveštaj Anketne komisije, objavio je Reporteri.
U svom govoru tokom predstavljanja nalaza istrage, šef ove komisije Aljket Hiseni rekao je da je predsednik svojom aktivnošću počinio nekoliko ozbiljnih kršenja Ustava, ozbiljno kršeći princip suvereniteta od strane naroda.
Odluka Skupštine sada mora da ide na razmatranje u Ustavni sud, gde je potrebno najmanje pet glasova kako bi Meta bio smenjen sa mesta šefa države.
Ranije danas, albanski premijer Edi Rama zatražio je od poslanika u parlamentu da glasaju za razrešenje predsednika države Iljira Mete, navodeći da je to volja naroda i da mora bez odlaganja da se ispuni.
On je u obraćanju poslanicima rekao da je Meta osramotio Albaniju u odnosima sa SAD i međunarodnim predstavnicima, prenosi portal Egzit.
„Meta ne može da ima visok status koji mu je dao parlament. Meta je završio posao. Neka se parlament izjasni glasanje“, rekao je Rama.
On je ponovio da je Meta prekršio Ustav i izdao misiju predsednika.
„Meta je urušio instituciju garancije nacionalnog jedinstva, prekoračio granicu vitalne podele vlasti u našoj parlamentarnoj demokratiji“, ocenio je Rama i dodao da je Meta pravno i moralno naneo štetu Albaniji, preneo je B92.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala