Predsednik Bugarske: Deset godina smo išli ka Evropi, a došli do Ugande i Sudana

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev prokomentarisao je odluku Sjedinjenih Američkih Država da trojici bugarskih državljana i njihovim kompanijama uvede sankcije i naveo da takve mere predstavljaju presedan za Evropsku uniju.
„Čini se da smo deset godina išli u pravcu evropskog razvoja Bugarske i odjednom smo se, u nekom trenutku, našli pored Ugande, Sudana i Saudijske Arabije“, izjavio je Radev.
Kandidat v prezidentы stranы ot Bolgarskoй socialističeskoй partii Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Predsednik Bugarske o američkim sankcijama: Vlada Borisova gajila korupciju
On je naveo da je u slučaju primene sankcija prema „Zakonu Magnitskog“ u Evropskoj uniji i NATO-u nemaju jasan normativni okvir u skladu sa kojim bi država, koja je pod takvim sankcijama, mogla da deluje. U slučaju Bugarske, trenutna vlada mora da preduzme mere, koje bi minimizirale finansijske rizike za državne ustanove i građane.
„Naravno, to je potrebno raditi veoma pažljivo, jasno i u skladu sa zakonom. Mislim da će biti protivustavno, ako država ne može da zaštiti finansijsku bezbednost same države i građana. Zamislite, ako državne i budžetske organizacije, državne kompanije, u slučaju brzopletih akcija budu na udaru takvih sankcija“, naveo je Radev.
Podsetimo, prošle nedelje su SAD uvele sankcije protiv trojice bugarskih državljana, preduzetnika Vasila Božkova, člana proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljana Pejevskog, kao i protiv bivšeg zamenika šefa Državne službe za tehničke operacije (jedna od obaveštajnih službi Bugarske) Ilka Željazkova. Sva trojica su optuženi za korupciju na nivou visokih državnih zvaničnika.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala