Predsednik Bugarske o američkim sankcijama: Vlada Borisova gajila korupciju

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaKandidat v prezidentы stranы ot Bolgarskoй socialističeskoй partii Rumen Radev
Kandidat v prezidentы stranы ot Bolgarskoй socialističeskoй partii Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev smatra da bi istraživanje krivičnog dela trojice državljana Bugarske kojima je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije, trebalo da nastavi bugarsko tužilaštvo.
On je naveo da se korupcija, u kojoj su uhvaćeni bugarski građani, pojavila zahvaljujući bugarskim vlastima, odnosno vladi Bojka Borisova, koja je upravljala državom poslednjih deset godina.
„Sankcije protiv građana Bugarske i kompanija je jasna dijagnoza režima koji je gajio korupciju. Niko van naše države ne može da rasplete tu mrežu do kraja“, izjavio je Radev.
Bugarski političar Rumen Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Bivši ministar: Kupovina F-16 spasila bugarsko rukovodstvo američkih optužbi za korupciju
Prema njegovom mišljenju, jedan od optuženih za korupciju, biznismen Vasil Božkov, zapravo je optužen samo zato što je prestao da plaća mito.
Podsetimo, američka ambasada u Sofiji je 2. juna objavila da je u okviru zakona Magnitski uvela sankcije trojici državljana Bugarske – preduzetnika Vasila Božkova, medijskog magnata i člana proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljana Pejevskog, kao i protiv bivšeg zamenika šefa Državne službe za tehničke operacije (jedna od obaveštajnih službi Bugarske) Ilka Željazkova.
Pejevski i Željazkov su optuženi za zaveru i pokušaj iznuđivanja potrebnih informacija od zvaničnika. Božkov je izjavio da nije reč o mitu, već o reketiranju od strane bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova i bivšeg ministra finansija Vladislava Goranova. Borisov je kategorički odbio optužbe i izjavio da od Božkova nikada nije uzimao novac.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala