Bogdan u okršaju sa Amerikancima: „Izgleda da ne znaju da je igrao u Srbiji“ /video/

© AP Photo / Matt SlocumBogdan Bogdanović utišava publiku u Filadelfiji
Bogdan Bogdanović utišava publiku u Filadelfiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Srpski košarkaš Bogdan Bogdanović rešio je pitanje pobednika u prvom meču polufinala Istoka između svoje Atlante i Filadelfije. „Izgleda da ne znaju da je on igrao u Srbiji“, izjavio je Dilan Enis, bivši košarkaš Crvene zvezde.
Atlanta je iznenadila Filadelfiju i odnela pobedu iz prvog meča, na gostovanju, rezultatom 128:124.
Iako su Hoksi meč mogli da završe dosta ranije, ušlo se u dramatičnu završnicu – a tu je heroj bio Bogdanović.
Bek reprezentacije Srbije je pogodio jednu veoma bitnu trojku u poslednjim minutima, da bi zatim sa dva pogođena slobodna bacanja i u potpunosti rešio pitanje pobednika.
​„Svi živimo za takve momente. Kada počnete da igrate košarku gledate najznačajnije momente sa nekih mečeva, shvatate da je to ono što vi želite. Sada je to realnost i koristim svaku priliku koja mi se ukaže“, rekao je Bogdanović posle meča.
Bogdan je morao da bude heroj u vreloj atmosferi koju su priredili navijači 76ersa. Vreloj atmosferi, naravno, po NBA standardima.
„Ljudi misle da su navijači Filadelfije uplašili Bogija? Izgleda da ne znaju da je on igrao u Srbiji“, napisao je na Tviteru Dilan Enis, bivši košarkaš Crvene zvezde.
Amerikanac je aludirao na „atmosferu linča“ kakva se može osetiti samo u evropskoj košarci, a ponajviše na jadranskim terenima.
Pored toga, bivši bek Partizana je igrao i mnogo neizvesnih mečeva, na jednu loptu, u atmosferama u kojima se, figurativno rečeno, ostajalo bez glave zbog bitnih promašaja ili ispadanja u odbrani.
​Zbog nepoznavanja evropske košarke i istorije uspeha koju Bogdan ima, američki mediji i navijači mislili su da je on neiskusan igrač u atmosferama i utakmicama kakve se mogu videti u plej-ofu.
Međutim, istina nije mogla da bude dalje od toga.
„Znate me svi dugo, znate gde sam sve igrao. Kada igrate u NBA znate da, kada ste na liniji za slobodna bacanja, niko neće da vas gađa novčićima ili upaljačima, ili da vam uperi laser u oči. To mi se dešavalo protiv Panatinaikosa, tada je bilo teško pogoditi“, prisetio se 28-godišnji Bogdan.
Navijači 76ersa su dali sve od sebe kako bi omeli Srbina u ključnim trenucima, ali njihovi pokušaji su, u poređenju sa onima sa kojima se suočavao u Evropi, bili, blago rečeno, komični.
Kako je i sam Bogdan rekao, na našim terenima se kroz istoriju moglo videti sve – od gađanja upaljačem, preko lasera u očima, pa sve do drmanja koševa.
„Sada znam da toga nema, nisam u takvom okruženju. Sve je u samopouzdanju i mentalnom aspektu, da budete ono što jeste. Utišate publiku i pogodite bacanja“, objasnio je reprezentativac Srbije.
Iako netrpeljivost između igrača i navijača nije kao, na primer, u taborima Crvene zvezde i Partizana, NBA plej-of, ipak, donosi mnogo napetiju atmosferu nego regularni deo sezone.
Pol Džordž i Luka Dončić tokom utakmice Dalas – Klipers - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Lebron Džejms? Ne, Luka Dončić! /video/
Glavni akter širenja ljubavi i mržnje prema navijačima u seriji prve runde protiv Njujork Niksa bio je Trej Jang, Bogdanov saigrač, a sada deluje kao da bi ulogu „zlikovca“ mogao da preuzme Srbin.
Zbog toga im je u jednom trenutku utakmice odgovorio gestikulacijom, kada je stavio prst na usta poručivši im da se utišaju.
„Mislim da sam prineo prst nosu, imam veliki nos. Ovo je košarka, igrali smo na gostovanju, publika je bila bučna, bio je trenutak posle velikog šuta... Ne znači to da ih ne poštujem, ako pokušavam da ih utišam. Znao sam da moram da pogodim ta bacanja, posle te izgubljene lopte je mogao da bude faul, a i nije morao. Uzeo sam loptu i rekao sebi – dođavola, moram da budem bolji! Morao sam da pogodim, bez pardona“, zaključio je Bogdan.
Bura u BiH – titula dodeljena jedinoj ekipi koja se pojavila na turniru: „Živimo u bednoj državi“
„Srce mi se cepa...“ /video/
Jokić stavlja Srbiju u američku istoriju – zauvek /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala