Lebron Džejms? Ne, Luka Dončić! /video/

© AP Photo / Keith BirminghamPol Džordž i Luka Dončić tokom utakmice Dalas – Klipers
Pol Džordž i Luka Dončić tokom utakmice Dalas – Klipers - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Luka Dončić i Boban Marjanović, košarkaši Dalas Maveriksa, zabeležili su izvanredne partije u poslednjoj utakmici prve runde plej-ofa, ali nisu uspeli da pobede Los Anđeles Kliperse. Mladi Slovenac je uspeo da obori rekord Lebrona Džejmsa i ispiše nove stranice istorije NBA lige.
U sedmoj, odlučujućoj utakmici u Stejpls centru Klipersi su ostvarili pobedu rezultatom 126:111 i plasirali se u polufinale Zapada, gde ih očekuje serija sa Juta Džezom.
Zanimljivo, ovo je bila prva utakmica u celoj seriji u kojoj je pobedu odneo domaćin, nakon što su gostujući sastavi slavili šest puta u nizu.
Dončić, slovenački reprezentativac srpskog porekla, zabeležio je jednu od najboljih statistika ikada viđenih u sedmim utakmicama plej-ofa, pošto je imao 46 poena (17/30), sedam skokova i 14 asistencija.
Mladi Slovenac je time sa 22 godine i 98 dana postao najmlađi igrač u istoriji NBA koji je u sedmoj utakmici doigravanja imao 40 ili više poena. Prvi posle njega je Lebron Džejms, kojem je to pošlo za rukom kada je imao 34 godine i 140 dana.
On je na čuvenog Kralja podsetio i zbog toga što je na sličan način vukao svoju ekipu kao i Džejms krajem pretprošle decenije u Klivlend Kavalirsima, kada je pravio čuda sa saigračima prosečnog NBA kvaliteta.
Od njega su u porazu u sedmoj utakmici u istoriji košarke više poena postigli samo Sem Džouns i Dominik Vilkins, koji su imali po 47.
​Marjanović je bio ključni šraf u igri izabranika Rika Karlajla, pošto je srpskog centra koristio kako bi eksploatisao nisku petorku Klipersa. Boban je meč završio sa 14 poena (7/11) i deset skokova, nakon skoro 32 minuta na parketu – rekordnih za njega u plej-ofu.
Iako je na kraju bilo 15 razlike, utakmica je većim delom bila dosta neizvesnija nego što to pokazuje konačan rezultat.
Luka je u prvoj četvrtini postigao čak 19 poena, što je najviše što je ikada postigao neki igrao u prvoj deonici sedme utakmice, ali je usporio u drugoj.
​Krenuo je da pokušava da razigrava saigrače koji praktično nisu mogli da pogode ni otvorene šuteve, pa su to Klipersi iskoristili i na pauzi se odlepili na +8.
Dončićevi saigrači sa nešto većim dometom su konačno krenuli da pogađaju na početku treće deonice, a Slovenac je to iskoristio kako bih ih odveo do preokreta i vođstva od pet poena.
​Međutim, u tom trenutku je usledio tajm-aut Tajrona Lua koji je preokrenuo meč.
Maveriksi su se vratili u seriju promašaja, a Dončić je potpuno usporio i krenuo da gubi dosta lopti i promašuje.
Prednost je rasla munjevitom brzinom i u jednom trenutku, uprkos Dončićevoj želji da na bilo koji način svoju ekipu vrati u igru, postala je nedostižna.
​Kod pobednika se najviše istakao neverovatni Kavaj Lenard sa 28 poena (10/15), deset skokova i devet asistencija.
Markus Moris je bio ključni faktor, pošto je u pomenutoj seriji u trećoj deonici učestvovao sa nekoliko trojki, a meč je završio sa 23 poena i pet skokova. Pol Džordž je dodao 22 poena, šest uhvaćenih lopti i čak deset asistencija.
Na drugoj strani, pored Bobana i Luke istakao se i Dorijan Fini-Smit sa 18 poena i deset skokova.
Kristaps Porzingis je imao 16 poena i 11 uhvaćenih lopti, ali je, kada se sve sabere i oduzme, odigrao skandalozno lošu seriju – pogotovo za čoveka koji je ove godine plaćen 30 miliona dolara.
Atlanta kroz dramu do brejka – Bogdan i Jang trojkama presudili Filadelfiji
Zasedanje američkog „odbrambenog konzilijuma“ – kako zaustaviti Luku? /video/
Jokić stavlja Srbiju u američku istoriju – zauvek /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala