Autoput u Crnoj Gori do kraja godine — ako ne bude problema sa Kinezima

© Foto : Screenshot/Youtube/Bemax d.o.o. MontenegroAuto-put Bar-Boljare
Auto-put Bar-Boljare - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Radovi na prvoj deonici auto-puta Bar-Boljare mogli bi da budu završeni do kraja godine, ako samo tehnički parametri budu uticali na njihovu dinamiku, izjavio je zamenik šefa nadzora izgradnje na tom projektu Jovan Ivanović.
Ivanović je, gostujući na Televiziji Crne Gore, rekao da očekuje da će se u periodu povoljnih vremenskih uslova za rad unaprediti dinamika radova, kako bi se ostvario napredak na terenu.
Inače, rok za završetak radova je sa septembra pomeren na kraj novembra.
Izgradnja auto-puta Bar-Boljare, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Crna Gora ne može da vrati dug Kini, ali postoje tri rešenja
„Ako određeni sporovi koje strane imaju, a za to postoji ugovorena procedura, ne bi trebalo, a mogu da utiču na recimo planiranu dinamiku, u tom slučaju može doći na kašnjenja u odnosu na novi datum kada je izvođač obavestio investitora da može završiti radove“, objasnio je Ivanović.
On je naveo da su radovi na prvih 20-ak kilometara auto-puta, na sekcijama jedan i dva, u završnoj fazi, preneo je portal RTCG.
„Građevinski radovi su uglavnom završeni. Dva sloja asfalta, a ponegde i završni sloj, već je odrađen. Paralelno sa tim urađeni su elektromašinski radovi, opremanje auto-puta raznim instalacijama, u tunelima ventilacija, rasveta, protivpožarna zaštita, vertikalna i horizontalna signalizacija, sve je završeno“, rekao je Ivanović.
Crna Gora je za izgradnju dela auto-puta Bar-Boljare uzela kineski kredit, ali je nastao problem oko njegove isplate.
Polovinom aprila, crnogorski predsednik Milo Đukanović razgovarao je telefonom sa kineskim predsednikom Kine Si Đinpingom, koji mu je, kako je saopšteno u Podgorici, preneo da su državni organi Kine spremni na kontakt povodom dogovora o produženju grejs perioda za izgradnju auto-puta do kraja 2022.
Auto-put Bar-Boljare povezivaće Crnogorsko primorje, Podgoricu i sever Crne Gore. Kada bude izgrađen, povezivaće i Crnu Goru sa celom Srbijom, preko auto-puta Beograd-Boljare, čiji delovi su završeni, a neke deonice su u izgradnji i planu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala