Zasedanje američkog „odbrambenog konzilijuma“ – kako zaustaviti Luku? /video/

© AP Photo / Steve DykesSlovenački košarkaš Luka Dončić u dresu Dalas Maveriksa
Slovenački košarkaš Luka Dončić u dresu Dalas Maveriksa - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Neverovatne partije Luke Dončića u dresu Dalasa nisu samo puka statistika – način na koji postiže poene u trenucima kada se lome utakmice zasenjuje čitavu košarkašku javnost.
Proslavljeni hrvatski košarkaš Dino Rađa - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2021
Poredio je Greg, poredi i Rađa: Dončić podseća na Bodirogu /video/
U NBA ligi odbrana svakako nije primarna stvar, ali dosad nije utvrđen pravi plan za zaustavljanje Slovenca i njegovih magičnih poteza u kojima će ljubitelji košarke moći ponovo da uživaju u nedelju od 21.30 kada Dalas igra odlučujući, sedmi meč sa Los Anđeles Klipersima, a pobednik u polufinalu Zapadne konferencije ide na Jutu. 
ESPN je zbog toga oformio „konzilijum“, te upitao tri nekadašnja vodeća defanzivca lige kakav bi oni pristup imali prema Dončiću.
Toni Alen, Brus Bouen i Ron Artest koji su zajedno 18 puta bili deo najboljeg defanzivnog tima NBA lige, i zajedno imaju pet titula šampiona lige, pokušali su da objasne na koji način bi pokušali da brane slovenačkog reprezentativca.
„Kad gledam Luku, uvek pomislim: „Kako bih ga zaustavio?“, počeo je Artest koji je osvojio nagradu za odbrambenog igrača u sezoni 2003/04.
On u svojoj karijeri ima upisano i jedno polomljeno rebro i to rebro Majkla Džordana, najboljeg košarkaša svih vremena, koji je upravo u duelima sa najboljim defanzivcem želeo da se pripremi za svoj poslednji povratak u NBA ligu.
Rešenje za Džordana je našao, ali za Luku teško...
„Sve je teže zaključiti“, dodao je Artest.
Mišljenje Tonija Alena, koga je Kobi Brajant svojevremeno okarakterisao najboljim defanzivcem sa kojim se ikada suočio, je „zaključavanje“ Dončićeve leve ruke.
Nekadašnji košarkaš Memfisa svestan je da je Luka desnoruk i da je sposobniji u probijanju odbrane iz driblinga. Zbog toga Alen ima toliko poštovanja za njegov šut uz korak unazad, pri čemu je ključna leva ruka. 
Upravo je step-bek trojka Dončićev omiljen potez. Ove sezone postigao je 71/191 pogodaka u ovom stilu, što je izvanrednih 37,2 odsto šuta.
Poput asa Bruklin Džejmsa Hardena, Dončić poseduje retku sposobnost usporavanja, uzimajući u obzir njegovu visinu i težinu koje mu odmažu u nameri da se lako zaustavi i promeni smer zadržavajući kontrolu nad svojim telom, što je ključ u obezbeđivanju prostora za šut.
Dončić je mnogo radio na treningu snage kako bi mu ravnoteža bila još bolja, a takođe i provodio sate bruseći svoj šut.
To je pomoglo Slovencu da razvije svoj šut iz koraka unazad u jedan od najsmrtonosnijih poteza u ligi i upravo bi Alenovo rešenje bilo da ne dozvoli da ga Dončić koristi protiv njega.

Oduzimanje levog driblinga

„Ja ne bih odustao od toga! Sve što bi imao protiv mene moralo bi da ide u desnu stranu. Znam da je to tvoja jača ruka, ali možeš da postigneš devet poena vodeći loptu levom rukom, pa mislim da je to ubitačnije“, rekao je Alen za ESPN.
„Ako poentiraš preko mene, to ćeš svaki put morati da uradiš na teži način. Ali jednu stvar koju bih ti oduzeo je levi dribling kojim bi se vratio unazad za šut. Takav ritam, ne, nikad ti ne bih dozvolio da se olako upustiš u njega“.
„Ne možete da se obeshrabrite pred dobrim igračima. Oni će poentirati, ali je vaš posao da ih obuzdate. Mogu da ti dopustim ono što si namerio, jer si hladan. Toliko si dobar, jer si Luka Dončić. Ali ako uđe u svoj ritam, onda se javlja misao 'prokletstvo, ko ga čuva sledeći?'. Ako bih ga ja čuvao testirao bih sebe sa: 'Znate šta? Neću dozvoliti da postigne step-bek trojku'“.
Alen priznaje da bi njegov pristup mogao da privuče previše pažnje sudija, posebno zbog načina na koji su upućeni da sprovode pravila u današnjem NBA. On misli da verovatno ne bi mogao da se izvuče sa naoružanjem kojim bi želeo da uspori Dončića, ali bi pomerao granice što je više moguće.

Zaustavljanje driblinga

Bouenov plan je učiniti da Dončiću bude neprijatno svaki put kad ima loptu, bez obzira koliko je udaljen od koša. Cilj je preuzeti mentalnu i fizičku prednost nad Dončićem.
„Iako on nije igrač koji se zaleće, jurio bih ga po celom terenu navodeći ga da se što više okreće leđima ka košu kako ne bi imao spreman način razmišljanja kada pređe na drugu polovinu terena“, rekao je Bouen.
Bouen naglašava da je svaki detalj važan u odbrani igrača Dončićevog kalibra i talenta, onoga koji lako razotkriva i najmanje greške u odbrani protivnika. Jedno od rešenja bi bilo da se zaustavi svaki dribling i izađe na svaki šut bez dozvole za slobodnu kreaciju izvan plana igre.
„On je toliko dobar da ja želim da pokušam da ga sprečim koliko god mogu, jer jako poštujem njegov talenat. Pošto toliko poštujem njegov talenat, to me tera da igram još bolje“, naglasio je Bouen.

Naterati Luku da se umori

Artest bio je mnogo više od defanzivnog lidera, u proseku je postizao 18 poena po meču tokom sedam sezona, ali je to bilo iznuđeno rešenje.
On je bio napadački agresivan kada bi igrao protiv superzvezda, pokušavajući da ih natera da igraju na obe strane parketa. Ali on ne bi mogao da koristi tu taktiku protiv Dončića, jer su Meveriksi njemu davali najlakše defanzivne zadatke.
Artest bi terao Luku da igra sa što više driblinga kako bi se što više umarao i teže poentirao.
U toj strategiji postoji značajan rizik, jer se Dončić svrstava među najefikasnije prodor igrače NBA lige. Prema podacima Sekond Spektruma, samo Sakramentov plej Dieron Foks postigao je više poena iz prodora ove sezone od Dončića, koji se takođe nalazi na drugom mestu iza Atlantinog Treja Janga u asistencijama stvorenim iz prodora driblingom.
Iako Dončić nema eksplozivne sposobnosti u skoku, on je fenomenalan finišer, pogađajući 58,2 posto šuta iz prodora, zaostajući samo za Milvokijevim Janisom Adetokumbom među 38 igrača sa najmanje 500 takvih poseda ove sezone.
Kada Artest posmatra Dončića, jednako je fasciniran njegovom pameću koliko njegovom veštinom, priznajući da bi imao pune ruke posla pokušavajući da uspori zvezdu Mavsovih.
„Luka, mislim, to dete je posebno ", rekao je Artest dodajući:
„Neću lagati, bilo bi jako teško braniti ga. Najviše me impresionira to što je veteran sa 22 godine. Način na koji to vidi i oseća, on je neko s kim bih imao problema, jer bi razmišljao unapred. Razmišljao bi korake unapred. Nije jednodimenzionalan“, istakao je Artest.
Zaključak je jednostavan, Amerika nikada nije videla ono što Dončić nosi sa sobom, a to je lakoća igre, nepredvidivost, ekstremni talenat i sposobnost da stalno smisli nova rešenja koja je teško dokučiti. Sa svega 22 godine...
Kako se američka sudbina poigrala sa Srbinom i Slovencem
„Luka te vidi i kada te ne vidi“ /video/
Jokićev saigrač: Razumem Luku, ali ja prolazim kroz pakao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala