Kanada se izjednačila sa SSSR – 27. put na krovu sveta

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOHokej Kanada
Hokej Kanada - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Planeta ima novog vladara u hokeju na ledu - Kanadu! Reprezentacija „javorovog lista“ je u reprizi Svetskog prvenstva iz 2019. godine pobedila Finsku rezultatom 3:2 posle produžetka.
Uz Rusiju i Ameriku, jasno je da je Kanada navikla sve one koji prate hokej da osvaja najsjajnija odličja, ovo im je 27. čime su se izjednačili sa Rusijom, zajedno sa SSSR.
Hokejaška reprezentacija Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Ništa od rusko-američkog obračuna na ledu
Ali, zlato osvojeno na SP u Letoniji imaće poseban sjaj i posebnu težinu, s obzirom na to da su Kanađani bili na pragu eliminacije još u grupnoj fazi posle tri poraza iz tri kola.
Ipak, usledio je totalni preokret i niz trijumfa, koji je omogućio nacionalnom timu "javorovog lista" da na mala vrata prođu u nokaut fazu i nađu se među osam.
Tu je nastavljena njihova renesansa, jer su redom eliminisali hokejaše Rusije, koji su se na Svetskom prvenstvu takmičili bez zastave i imena, kasnije su izbacili i velikog rivala Ameriku, da bi na kraju kao "šlag na torti" došli Finci.
​Njihovi stari dužnici sa prethodnog Svetskog prvenstva odigranog pre dve godine. I nije moglo slađe. Rezultat je posle tri trećine bio 2:2. Finci su dvaput vodili, preko Ruohame u devetom i Lindboma u 46. minutu.
Žilavi Kanađani uspevali su da poravnaju rezultat preko Komtoe u 25. i Adama Enrikea sedam i po minuta pre kraja meča.
Upravo su tim golom izborili produžetak, u kojem je veliku radnost, i osvetu Kanadi obezbedio Nik Pol, čiji je pak završio u mreži Finaca u sedmom minutu dodatnog vremena.
Kanada je prvak sveta, drugi su Finci, dok je bronzana medalja pripala selekciji SAD koje je deklasirala Nemačku rezultatom 6:1.
► Pripadnica „Kobri“ oduvala konkurenciju
► Meksikanac iskoristio greške Ferstapena i Hamiltona
► Stošić razbio Poljaka i zapretio šampionu: „Šta ću tek tebi da uradim?“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala