Dabrovi preusmerili reku, potopili njive i vodenicu: Muke poljoprivrednika iz Pocerine /video/

CC0 / Pixabay/Bruno/Germany / Dabar
Dabar - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Poljoprivrednici iz sela Pomijača, u Pocerini, pretrpeli su veliku štetu zbog dabrova. Neumorne životinje oborile su drveće, prokopali kanale, promenili tok lokalne rečice i čak poplavili vodenicu.
Jezero usred oranice zatekao je Željko Blagojević kada je došao da obiđe njivu. Još veće iznenađenje sačekalo ga je kada je prišao reci. Oboreni trupci, izgrižene vrbe i topole, a povrh svega i potopljena vodenica. Odmah mu je bilo jasno da su to učinili dabrovi.
„Prokopali su kanale i uveli vodu iz reke na parcelu. Dubina kanala je sigurno metar“, priča Željko Blagojević, kom su dabrovi pričinili štetu na oranicama.
Lokalnoj rečici promenjen je tok, pa sada plavi obradivu zemlju uz reku.
„Pregradili su reku, uveli su vodu kroz komšijinu parcelu, i promenili tok reke. Samim tim voda ulazi na sasvim drugom mestu. Tako da samo mali deo vode teče rekom, a sve preliva u naše njive“, priča ovaj domaćin iz okoline Šapca.
Međutim, dabrovi nisu znali da Željku čine štetu, već su radili kako njima odgovara. Kanale su kopali kako bi obezbedili sebi idealno stanište, a vrbe i topole obarali da pregrade reku i branama preusmere tok vode. I to sve sa prednja dva zuba.
„Zubi su im kao motorna testera. Tako seku drvo. Bolji su majstori od ijednog čoveka“, objašnjava komšija Milutin Stevanović.
A meštani mogu samo da gledaju i da se nerviraju, jer je reč o zaštićenoj vrsti za čije ugrožavanje sledi kazna od 500.000 do dva miliona dinara.
Dabar - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2020
Graditelji brana se vratili u Beograd: Dabar posle 100 godina zaplivao u Ritopeku /video/
Mnogi meštani zbog štete sada ne mogu ni da uđu u njive, a kamoli da ih obrađuju, piše portal „Distrikt“.
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da poljoprivrednici, treba da podnesu prijavu lokalnoj samoupravi koja na teren upućuje komunalnu ili ekološku inspekciju kako bi se utvrdilo stanje, i u skladu sa tim postupilo u okviru nadležnosti.
Kada je reč o nadoknadi štete, koju su eventualno poljoprivrednici pretrpeli zbog izlivanja reke, takođe se obraćaju lokalnoj samoupravi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala