Kovid, ekonomija i oružje: O čemu je Putin razgovarao sa predstavnicima stranih medija

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je putem video-veze sa predstavnicima svetskih novinskih agencija. Ovaj događaj sedmi put je održan u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.
Ove godine na sastanak sa predsednikom Rusije pozvani su direktori novinskih agencija iz Austrije, Velike Britanije, Nemačke, Indije, Japana, Južne Koreje, Italije, Katara, Kine, SAD, Turske, Francuske i Španije.  

O borbi protiv virusa korona i njegovim posledicama

Ruski predsednik pozvao je na udruživanje napora kako bi se sprečio nastavak pandemije. Naglasio je da se svet još uvek nije izborio sa poteškoćama povezanim sa epidemijom virusa korona i da zemlje treba da nastave borbu protiv pandemije.
„Ako negde u svetu ostanu žarišta ove infekcije, ta žarišta mogla bi da posluže kao okidač za ponovno širenje na celu planetu“, objasnio je Putin.
Prema Putinovim rečima, Rusija je za borbu protiv pandemije izdvojila oko 4,5 odsto BDP-a i efikasno upotrebila sredstva. Predsednik je primetio da je ovo za Rusiju mnogo.
Šef države smatra da su ruske vlasti uspele da reše nekoliko važnih pitanja, iako je ekonomski pad izazvan pandemijom bio najveći u posleratnom periodu.
Predsednik je rekao da nakon miliona vakcinisanih ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ nisu otkriveni smrtni slučajevi. Putin je izrazio nadu da ih neće biti ni ubuduće.
On je savetovao urednicima stranih novinskih agencija da se vakcinišu pouzdanom ruskom vakcinom.
Prema predsednikovim rečima, on bi voleo da iskljušenja povezana sa pandemijom podstaknu zemlje da se oslobode od uzajamnih politički motivisanih ograničenja.
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Rusija nakon tvrdnji japanskih medija: Nije bilo ni govora o predaji Kurila Tokiju

Spor oko Kurila

Ni Sovjetski Savez ni Rusija nikada nisu pristali na predaju četiri južna Kurilska ostrva Japanu, rekao je Putin. On je podsetio da se „stav Japana vrlo često menjao od 1956. godine, kada se govorilo o dva ostrva“.
U ovom pitanju potrebno je uzeti u obzir odredbu Ustava Rusije o zabrani otuđenja teritorija. Putin je zaključio da je neophodno nastaviti razgovore o zaključivanju mirovnog sporazuma između Moskve i Tokija.

Problem nuklearnog oružja

Nuklearni problem Severne Koreje ne treba se rešavati daljim sankcijama, već bezbednosnim garancijama, smatra ruski predsednik.
Putin je dodao da se Rusija kategorički protivi širenju nuklearnog oružja u svetu i to Severna Koreja zna.

Odnosi sa drugim zemljama

Šef države je rekao da su Rusija i Kina uprkos pandemiji uspele da održe trgovinski promet na nivou od 100 milijardi dolara 2020. godine. Moskva i Peking mogli bi dostići pokazatelj od 200 milijardi dolara do 2024. godine. Predsednik je saradnju u oblasti ekonomije nazvao jednom od ključnih između Pekinga i Moskve. Rusija i Kina, prema rečima predsednika, imaju mnogo podudarnih interesa, što je osnova za razvoj bilateralnih odnosa.
Putin je istakao da Rusija i Indija imaju niz područja za saradnju. „To je i ekonomija, energetika, visoke tehnologije i agroindustrijski kompleks. Indija je jedini partner sa kojim ćemo zajednički razvijati i proizvoditi savremene sisteme naoružanja na indijskoj teritoriji, uključujući raketnu tehniku“, dodao je ruski lider.
Logo Službe za tajnu obaveštajnu delatnost Velike Britanije (MI6) - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Šef britanskog MI6: Rusija je sila koja slabi
Što se tiče saradnje sa Velikom Britanijom, Putin smatra da je važno održavati uzajamno poštovanje u odnosima sa tom zemljom. Kao oblasti saradnje Moskve i Londona on je naveo industriju, nauku i ekologiju.
Govoreći o saradnji sa Berlinom, rekao je da se Moskva nada da će buduća nemačka vlada prilikom izgradnje odnosa sa Rusijom uzimati u obzir posebnu prirodu veza dveju zemalja. On je dodao da ima dobre poslovne odnose sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i da će mu ona nedostajati. Merkelova je ranije izjavila da će napustiti politiku posle izbora za Bundestag u septembru.
„Ne znam ko će biti na njenom mestu. Zaista imam poslovni odnos sa Angelom i izuzetno je cenim“, odgovorio je Putin na pitanje da li mu Merkelova nedostajati kada napusti funkciju.
Putin ju je nazvao iskusnim političarom, direktnom i pouzdanom osobom, doslednom i sposobnom da odbrani svoj stav.

Sastanak sa Bajdenom, odbacivanje dolara i novo oružje

Putin je rekao da ne očekuje nikakve prodore nakon sastanka u Ženevi sa Džozefom Bajdenom 16. juna, ali smatra da dve zemlje imaju zajedničke interese i nada se da će sastanak biti konstruktivan.
Prema rečima predsednika, Moskva ne namerava da u potpunosti odustane od dolara kao rezervne valute ili univerzalnog sredstva plaćanja.
Putin je rekao da Rusija nikoga ne namerava da plaši novim vrstama oružja, već ga razvija. „Jednostavno smo se našli korak ispred“, naglasio je šef države.
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu se ove godine održava od 2. do 5. juna. Medijski partner foruma je novinska agencija „Rusija sevodnja“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala