Rusija nakon tvrdnji japanskih medija: Nije bilo ni govora o predaji Kurila Tokiju

© Sputnik / Alexander Liskin  / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Saopštenje japanskih medija o navodnoj spremnosti Sovjetskog Saveza da početkom 1970-ih godina preda Tokiju deo Kurilskih ostrva je lažna vest, izjavio je prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.
„Hladni rat je bio u punom jeku, nije bilo ni govora o predaji ostrva, nikakvi pregovori se nisu odvijali. Mislim da je to saopštenje 'fejk njuz'“, rekao je parlamentarac.
S tim u vezi, istakao je da japanska strana često pokušava da skrene pažnju na temu Kurila, koristeći različite razloge, uključujući i medijske.
„Neka pročitaju naš Ustav. U skladu sa njim, zabranjuje se predavanje teritorije zemlje drugim državama“, objasnio je Džabarov.
Podsetimo, prema navodima agencije, zvanična Moskva je želela da obezbedi potpisivanje mirovnog sporazuma sa Japanom u svetlu poboljšanja japansko-kineskih odnosa. „Kjodo“ je nešto ranije, pozivajući se na dokument sa koga je skinuta oznaka tajnosti, saopštio da je SSSR zbog Kine bio spreman da Japanu preda dva od četiri ostrva na koje je pretendovao Tokio.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala