Brazil odobrio uvoz i primenu vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Kolegijalni savet Nacionalne agencije za sanitarni nadzor Brazila (Anvisa) odobrio je uvoz i hitnu primenu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), istovremeno odobrivši niz ograničenja.
Rukovodstvo Anvise je većinom glasova glasalo za odluku koju su tražili guverneri šest brazilskih država, Međuregionalni konzorcijum za razvoj Brazila i brazilska laboratorija „Uniao kimika“.
Generalni menadžer Anvise za lekove i biološke proizvode Gustavo Mendeš Lima Santoš izjavio je da agencija na osnovu postojećih podataka nije uspela da potvrdi kvalitet, efikasnost i bezbednost vakcine i obavezala je države koje to nameravaju da je primenjuju da o toj činjenici obaveštavaju javnost.  
Dozvolu za uvoz vakcine dobiće države Baija, Pernambuko, Seara, Maranjao, Pjaui i Seržipe. Dobijena količina preparata dovoljna je za imunizaciju jedan odsto stanovništva ovih država.
Među uslovima koje su stručnjaci Anvise već postavili za isporuke „Sputnjika Ve“ je i slanje vakcina samo iz proizvodnih pogona koje je verifikovao regulator.
Kako je saopštio direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev prve partije „Sputnjika Ve“ biće isporučene Brazilu u julu. Prema njegovim rečima Brazil će postati najmnogoljudnija zemlja Južne Amerike koja je odobrila upotrebu ovog preparata.
​„Prvobitno su Anvisi bili dostavljeni svi potrebni dokumenti, a kasnije, nakon odluke o odlaganju odobrenja ‘Sputnjika V’, nijedno od pitanja koja je pokrenuo regulator nije ostalo bez odgovora“, istakao je on.
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u već 67 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala