Agencija „Mudiz“: Isključenje Rusije iz sistema SVIFT-a donosi nesigurnost

© Depositphotos.com / FuntapLogo platnog sistema SVIFT
Logo platnog sistema SVIFT - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Isključenje Rusije iz platnog sistema SVIFT pojačaće nesigurnost, ocenili su u američkoj kreditnoj agenciji „Mudiz“ dodajući da smatraju da je jedan takav korak malo verovatan.
Konstantna pretnja novim ograničenjima „ostaće glavna crta kreditnog profila Rusije“ i ona će, prema proceni analitičara te agencije, biti prepreka za uvećanje investicija, a uticaće i na budžetsku politiku vlade i na finansijsku fleksibilnost i potencijal ekonomskog rasta.
Agencija je, inače, zadržala dugoročni kreditni rejting Rusije na nivou Baa3 sa stabilnom prognozom.
Ministar finansija Rusije Anton Siluanov je rekao da ta odluka pokazuje da je ruska privreda uspešno prevazišla posledice pandemije.
Podsetimo, pitanje isključenja Rusije iz sistema SVIFT-a redovno se pominje u kontekstu mogućih sankcija Zapada.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Lavrov: Izvukli smo zaključke iz pretnji Zapada
Zamenica predsednika ruske Centralne banke Olga Skorobogatova je nedavno rekla da banka ne predviđa takav rizik ali ako se takav scenario realizuje Rusija može lako da pređe na sopstveni sistem za obavljanje transkacija - sistem finansijskih poruka (SPFS).
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta.
U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada. 
Istovremeno, međunarodne političke institucije nemaju mogućnost donošenja takvih odluka. Kako što je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, SVIFT je privatna međunarodna organizacija.
Kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja banaka sa SVIFT-a, Rusija je stvorila svoj Sistem za prenos finansijskih poruka. Na ovaj sistem već je povezano stotine organizacija, uključujući oko 20 nerezidenta.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala