Lavrov: Izvukli smo zaključke iz pretnji Zapada

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Rusija nije zainteresovana za rušenje mehanizama međunarodnog ekonomskog sistema, ali zbog pretnji Zapada da će biti isključena iz međunarodnog platnog sistema SVIFT primorana je da donosi zaključke, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Nismo zainteresovani za uništavanje mehanizama za funkcionisanje međunarodnog monetarnog sistema, međunarodnog ekonomskog sistema u celini i polazimo od pretpostavke da će to naneti štetu svim učesnicima multilateralne komunikacije, bez izuzetka. Ali s obzirom da ima takvih pretnji, prinuđeni smo da donosimo zaključke“, rekao je on na konferenciji za štampu nakon sastanka ministara inostranih poslova BRIKS putem video-konferencije.
Uveren sam da će sve strukture naše vlade i dalje preduzimati sve potrebne mere koje će omogućiti da pri bilo kakvom razvoju događaja pouzdano osiguramo naše interese i interese naših partnera, dodao je Lavrov.
Logo platnog sistema SVIFT - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Lavrov: Rusija ima osnovu za zamenu SVIFT-a
Ruski ministar je u ponedeljak istakao da Rusija priprema rešenja kao odgovor na moguće isključivanje zemlje iz SVIFT-a. Izrazio je uverenje i precizirao da „vlada, Centralna banka i relevantne finansijske vlasti pripremaju moguća rešenja ukoliko bude pokušaja potkopavanja naših mogućnosti osiguravanja slobodne razmene u okviru multulateralnog trgovinskog sistema, u okviru normi Svetske trgovinske organizacije“.
Ranije je direktor odseka za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Dmitrij Biričevski izjavio da bi međunarodni platni sistem SVIFT mogao da bude upleten u „sankcionu spiralu“ protiv Rusije.
Prva zamenica predsednika Centralne banke Olga Skorobogatova rekla je sredinom maja da je SVIFT potvrdio Centralnoj banci Rusije da će raditi u toj zemlji kao i obično i da još uvek ne postoji rizik od isključenja Rusije iz ovog sistema.
Inače, u štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada. Istovremeno, međunarodne političke institucije nemaju mogućnost donošenja takvih odluka. Kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja banaka sa SVIFT-a, Rusija je stvorila svoj sistem za prenos finansijskih poruka. Na taj sistem već je povezano stotine organizacija, uključujući oko 20 nerezidenata.
Pročitajte još:

  
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala