Lavrov: Rusija ima osnovu za zamenu SVIFT-a

© Depositphotos.com / FuntapLogo platnog sistema SVIFT
Logo platnog sistema SVIFT - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Rusija ima osnovu za stvaranje analoga platnog sistema SVIFT, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

Odgovarajući na pitanje da li je sistem za prenos finansijskih poruka Centralne banke Rusije zapravo početak alternative SVIFT-u, Lavrov je rekao:

„Osnova (alternative SVIFT-u) postoji. I uveren sam da i vlada i Centralna banka treba da učine sve kako bi ova baza bila pouzdana i garantovala potpunu nezavisnost i garanciju protiv štete koju bi neko mogao da pokuša da nam dodatno nanese“.
Međunarodni platni sistem SWIFT - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2020
Lavrov: Zapad nepouzdan partner – treba razvijati sopstveni platni mehanizam

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin izjavio da Rusija ne isključuje mogućnost formiranja sistema alternativnog SVIFT-u na novoj tehnološkoj osnovi. Prema rečima zamenika ministra, razvoj alternativnih sistema, tehnološki naprednijih i koji ne pretenduju na monopolizaciju ove oblasti, „nije samo reakcija na trenutnu geopolitičku realnost, već i odgovor na potrebu za modernizacijom načina plaćanja uzimajući u obzir savremena napredna dostignuća u digitalnoj oblasti“.

Sistem prenosa finansijskih poruka stvoren je kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja ruskih banaka iz sistema SVIFT-a. SVIFT je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta. U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi, kao jedna od mera oštrijih sankcija Zapada, Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala