Brazil će proizvoditi osam miliona ruske vakcine mesečno

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Brazil namerava da mesečno proizvodi osam miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Vakcine bi mogle da se izvoze u zemlje Latinske Amerike, rekao je ambasador Brazila u Rusiji Tovar da Silva Nunjes.
„Kao što znate, počeli smo proizvodnju ‘Sputnjika Ve’ u Brazilu. Ona će moći da se primenjuje ne samo u Brazilu nego će moći da se obezbede isporuke za druge zemlje, na primer, države Latinske Amerike“, rekao je ambasador.
Upitan da li vidi neke političke elemente u tome što je brazilski regulator „Anvisa“ u aprilu odbio da izda dozvolu za rusku vakcinu i zbog čega je procedura toliko trajala, ambasador je rekao da je to normalna procedura.
„Eksperti traže sve neophodne informacije od proizvođača, da ih prouče, sve to se ne dešava odmah i zavisi od dosta okolnosti. Uveren sam da upravo oni treba da određuju kakve su im informacije potrebne“, rekao je on i dodao da se političari u tu situaciju ne mešaju.
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Putin: Rusija je jedina zemlja koja daje tehnologiju za proizvodnju vakcine
Ranije danas je saopšteno da je Kolegijalni savet Nacionalne agencije za sanitarni nadzor Brazila (Anvisa) odobrio uvoz i hitnu primenu ruske vakcine, istovremeno odobrivši niz ograničenja.
Kako je saopštio direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev prve partije „Sputnjika Ve“ biće isporučene Brazilu u julu. Prema njegovim rečima Brazil će postati najmnogoljudnija zemlja Južne Amerike koja je odobrila upotrebu ovog preparata.
Podsetimo, ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u već 67 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala