Palmer: Apsolutno moguć dogovor Beograda i Prištine ove godine

© Sputnik / Lola ĐorđevićMetju Palmer
Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer smatra da je apsolutno moguće da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ove godine stave potpis na dogovor između Beograda i Prištine.
„Ali to je stvarno na njima, a ono što bismo mi voleli je da ih ohrabrimo da se uključe. I predsednik Vučić i premijer Kurti imaju jaku političku podršku, u poziciji su da se ozbiljno angažuju u ceo proces, identifikuju delove gde može doći do dogovora i pomognu da čitav proces krene unapred“, rekao je Palmer u intervjuu za „Blic“.
On smatra da Priština nije spremna da pregovara oko granica i teritorija, ističući da veruje da postoje mnogo produktivnije oblasti za razgovor u ovom momentu.
Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Palmer: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom Srbije i Kosova
„To su, na primer, nestale osobe, oblast oko koje obe strane mogu da dođu do dogovora“, kazao je Palmer, koji danas završava posetu Beogradu.
Cilj dijaloga je potpuna normalizacija odnosa, rekao je Palmer, dodajući da je to neophodno da bi se ponovo uspostavila evropska perspektiva kojoj i Srbija i Kosovo teže.
„Što se tiče SAD, mi vidimo međusobno priznanje kao ishod koji konačno ostavlja ovu temu u prošlosti i stavlja Srbiju i Kosovo u poziciju da krenu napred. Ali, trebaće vremena za to i biće potrebno da se na tome naporno radi“, kazao je Palmer.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala