Palmer: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom Srbije i Kosova

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMetju Palmer
Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer izjavio je da njegova zemlja snažno podržava dijalog Kosovo i Srbija i naglasio da oni nisu strane u dijalogu, već samo partneri kojima je cilj unapređenje odnosa dve zemlje.
„SAD snažno podržavaju dijalog. Nismo strana u dijalogu, već partneri koji rade i sa Beogradom i sa Prištinom. Zajedno ćemo podržati i unaprediti njihov cilj“.
Palmer je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom rekao da bi Zajednica opština sa srpskom većinom trebalo da se formira u skladu sa dogovorom strana.
„ZSO se treba formirati u skladu sa dogovorom dve strane, odnosno Kosova i Srbije“, rekao je Palmer.

Lajčak: Glavni razlog posete Prištini priprema sastanka Vučić-Kurti

Lajčak je rekao da je glavni razlog njegove posete Prištini priprema za sastanak premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
„Primarna svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu“, naveo je Lajčak.
On je naveo da ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i zapadnog Balkana.
„U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 22. juna, u oktobru će biti samit o zapadnom Balkanu i sva ova reforma biće iskorišćena za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo“, rekao je Lajčak.
On je izrazio nadu da će dijalog biti u korist za obe strane i da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, preneo je portal Kosovo onlajn.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala