Naoružava li NATO „konfliktne zone“ pod plaštom vojnih vežbi?

CC BY-SA 2.0 / Flickr / HILLE HILLINGA / Zajedničke vojne vežbe norveških i snaga NATO-a u Reni
Zajedničke vojne vežbe norveških i snaga NATO-a u Reni - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Nije neuobičajeno da posle vežbi koje NATO sprovodi u nekom regionu deo svog naoružanja i opreme ostavi u zemlji-domaćinu. I to se dešava uglavnom u konfliktnim zonama, kaže za Sputnjik Srđan Perišić, geopolitički i vojni analitičar, komentarišući vest da NATO koristeći vojne vežbe naoružava Ukrajinu.
Perišić kaže da je sličan scenario moguć i u slučaju evropskih vojnih vežbi koje NATO izvodi u Evropi. On ne veruje da je vojska BiH na ovaj način sada naoružavana, ali da je moguće da jeste Kosovo i to preko — Albanije.

Jesu li NATO vežbe paravan za naoružavanje 

„Bosnu, tačnije Federaciju BiH su posle konflikta i rata, dok nisu bile stvorene zajedničke oružane snage, naoružavale privatne vojne organizacije iz Amerike. Bio je tačno definisan program saradnje između vlade Federacije i tih privatnih američkih kompanija, a sve pod kontrolom američke vlade“, podseća Perišić.
To je, kako kaže, trajalo nekih 10 godina u BiH posle završetka rata i sada takvih prilika u Federaciji nema, ali ima na Kosovu i u Ukrajini. To naoružavanje pod maskom vežbi se, kako kaže naš sagovornik, naravno neće nikada javno objaviti, već su to uglavnom saznanja koja se dobijaju preko obaveštajnih službi zainteresovane strane.
„Amerika već duže vreme nastoji da KBS na Kosovu pretvori u Armiju Kosova i za to koriste pre svega legalne vojne trupe misije Kfora koje je odobrio SB UN. Nedavno smo videli da je i NATO odredio Hrvatsku za potrebe obuke kosovske vojske kroz svoj kontingent prisutan u Kforu“, napominje naš sagovornik.

Poluilegalne metode za naoružavanje

Perišić podseća da su u okviru naoružavanja kosovskih snaga one već od Amerike dobile neka oklopna vozila.
„Na koji način će to dalje teći videćemo, ali svakako treba uzeti u obzir da se jedan deo NATO vežbi održavao i u Albaniji… Što se tiče Ukrajine, sličan je model, jer tamo postoji maltene građanski rat i naoružavanje te države je protivno normama međunarodnog prava. Umesto da dođe do blokade naoružavanja bilo koje od strana, dešava se suprotno. A jedan od zakulisnih modaliteta je upravo taj da se vojne vežbe koriste da bi se ostavilo naoružanje u takvim državama“, objašnjava Perišić. 
Naš sagovornik kaže da uvek ostaje sumnja da se na sličan način naoružavalo i Kosovo preko Albanije, gde su se ove godine održavale evropske NATO vežbe. On napominje da se na sličan način svojevremeno naoružao i OVK.
„I sad sigurno koriste poluilegalne metode da ostave neko oružje koje će kasnije završiti na Kosovu, kroz te NATO vežbe i to je jasno. 
Vojno politički analitičar Vlade Radulović s druge strane kaže da NATO i Amerika otvoreno naoružavaju određene države i svoje članice, pa s toga ne vidi razlog da im se na ovaj način „dotura“ oružje. Posebno jer su te vežbe unapred najavljene.

Nisu NATO, već vežbe američke vojske

 „Svi kažu da su to NATO vežbe, a u stvari se radi o vežbama američke vojske sa partnerima u Evropi. Postoji razlika između NATO vežbi i vežbi koje se organizuju unutra nekoliko država. Inače, evropske vežbe su organizovane sa ciljem da vide uigranost na terenu i usklađenost vojski. I različite su od onih koje se odigravaju u Ukrajini“, napominje naš sagovornik.
General u penziji Branko Krga kaže da se oprema obično sa vežbi odnosi, ali da može i da se desi da neki deo ostane ako se takav državni aranžman napravi.
„U suštini, oni i nemaju potrebe da nešto kriju. Mogu to da ugovore na drugi način, bilo kao poklon ili kupoprodajni ugovor ili na neki drugi način, pa da opremu doture zemljama sa kojima imaju dobre odnose“, objašnjava Krga. 
Podsećanja radi, portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je rekao da će NATO pod izgovorom vojnih vežbi u Ukrajinu dopremiti najsavremenije oružje, municiju, kao i ostalu opremu koja je potrebna ukrajinskoj vojsci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala