Oblak depresije nad Parizom – ko je đubre, gde je bila greška i šta misli Đoković?

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANEJapanska teniserka Naomi Osaka
Japanska teniserka Naomi Osaka - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Prvih nekoliko dana Rolan Garosa obeležili su zanimljivi rezultati uz po neko veliko iznenađenje, kao što je ispadanje višestrukog finaliste Dominika Tima. Međutim, oči teniske javnosti nisu uperene na dešavanja na terenu, već na jednu osobu – Naomi Osaku.
Osaka, teniserka koja je sa svoje 23 godine već četvorostruka Grend slem šampionka i druga teniserka sveta, našla se na udaru novinara, navijača, pa i jednog dela kolega.
Japanka koja je odrasla u Americi je sama zakuvala sve što joj se prethodnih nekoliko dana dešava, kada je neposredno pred početak Rolan Garosa objavila bojkot pres-konferencija.
Nepun dan kasnije ceo svet se obručio na nju – počevši od negativne reakcije na društvenim mrežama, preko manjka podrške od strane kolega, pa sve do verovatno najžustrije reakcije najmoćnijih organizacionih tela „belog sporta“.
Osaku ne samo da su čelnici Otvorenog prvenstva Francuske kaznili sa 15.000 dolara posle pobede u prvom kolu, već je usledilo saopštenje koje su, pored Rolan Garosa, potpisali i Australijan open, US open i Vimbldon.
​Mladoj japansko-američkoj zvezdi je saopšteno da joj preti diskvalifikacija sa svih grend slemova ukoliko ne promeni mišljenje i ne nastavi da poštuje jasno propisale obaveze koje ima prema medijima.
O celom slučaju je u nekoliko navrata govorio i srpski teniser Novak Đoković, koji je tokom karijere, blago rečeno, imao nekoliko neprijatnih sukoba sa predstavnicima medija.
Nakon Osakine odluke da bojkotuje pres-konferencije da je razgovor sa novinarima „deo ovog sporta i života na Turneji“, da bi nakon njene odluke da odustane od Rolan Garosa i boljeg sagledanja situacije mladoj koleginici pružio podršku dodao da Osaku „podržava i misli da je bila veoma hrabra što je to učinila“.
„Čujte, mogu da je razumem. Saosećam sa njom, i ja sam tokom karijere mnogo puta bio sa pogrešne strane 'mača' kada su mediji u pitanju. Znam kakav je osećaj“, izjavio je najbolji teniser sveta.
Da je Novak Đoković tokom karijere pomogao mnogima malo je reći, a sigurno je da bi, da mu je Naomi to tražila, to i uradio.
Pomoć od strane Novaka nije nužno povezana sa ličnim odnosom, već organizacionom, pošto je jedan od glavnih ciljeva njegove organizacije PTPA to da se igračima vrati moć odlučivanja u ruke.
Novak i suosnivač Vasek Pospišil dobili su veliku podršku od strane teniskog sveta, ali i još nisu napravili neke velike promene koje bi uzdrmale osporavanu strukturu „belog sporta“.
Strukturu koja se nedvosmislen obrušila na krhku dvadesetrogodišnjakinju koja nije znala kako da se izbori sa nevidljivim demonima koji je okružuju.
Osaka je pogrešila u načinu na koji je predstavila problem koji ima, pokušavši da prikrije suštinu demona sa kojima se bori. To je uradila bez ikakve zle namere, ali joj se upravo to na kraju obilo o glavu.
Nakon njenog povlačenja sa drugog Grend slema sezone postalo je jasno da je razlog svega što se desilo – depresija.
Prosto i jednostavno, na jednu mladu teniserku stavljen je preveliki pritisak za koji nije bila spremna i za nošenje sa kojim nije bila obučena.
„Videla sam puno snimaka gde se igrači 'raspadnu' posle poraza u pres-sali i znam da ste i vi. Mislim da se tu radi o tome da nekoga 'udarate dok je na podu' i ne razumem razlog. Moja odluka nije ništa lično prema turnirima i ja imam dobar odnos sa nekim novinarima koji su me intervjuisali kada sam bila mlađa. Ali, ako organizacije misle da mogu da nastave da govore: 'Uradite pres ili ćemo vas kazniti' i da nastave da ignorišu mentalno stanje igrača, koji su centralna figura njihove saradnje, onda ću se samo nasmejati“, rekla je u prvom saopštenju Osaka.
Njeni argumenti nisu bili „na mestu“ iz mnogo razloga, uglavnom zbog toga što lični problem predstavila kao nešto što se dešava na mnogo širem nivou.
© AP Photo / Andy BrownbillTeniserke Naomi Osaka i Serena Vilijams
Teniserke Naomi Osaka i Serena Vilijams - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Teniserke Naomi Osaka i Serena Vilijams
Upravo zbog toga nije dobila podršku kolega i koleginica, koji su maltene jednoglasno rekli da su pres-konferencije deo posla koji većini uopšte ni ne pada teško.
„Istina je da se borim sa periodima depresije još od US opena 2018. godine i da sa time uopšte nisam uspevala da se izborim. Svi znaju da sam introvertna i svi koji su me videli na turnirima su primetili da često nosim slušalice, jer mi to pomaže u borbi protiv socijalne anksioznosti“, priznala je Naomi u objavi kojom je ozvaničila povlačenje sa Rola Garosa.
Japanska teniserka Naomi Osaka po dolasku na Australijan open - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Bura u Parizu ne jenjava – javila se i Amerikanka zbog koje je depresija počela
Nedugo nakon te objave, Naomi je dobila salvu podrške sa svih strana. Pored ostalih i od Đokovića, koji ju je u potpunosti podržao u tome da se sa svojim problemima izbori na način koji joj najviše odgovara.
Osakina situacija se može sagledati sa nekoliko strana, a jedna je to što ona nije bila obučena za suočavanje sa medijima, koje je neretko predstavljeno kao „pogubno“ – pogotovo za mlade sportiste.
Iako je istina da na teniskim pres-konferencijama možete čuti glupa, besmislena i ponekad maliciozna pitanja, takođe je istina da teniseri često mogu da budu nekooperativni, neprijateljski nastrojeni i loše raspoloženi.
​Mladim sportistima se sve češće i češće usađuje u glavu da su im novinari neprijatelji – zbog čega im povećavaju odbojnost i u glavu ubacuju strah.
„Nikada nisam ušla u sobu za pres-konferenciju sa željom da 'pokopam' nekog igrača. Isto je sa 99 odsto kolega. Zašto onda pišemo pravila na osnovu jednog procenta? Ja isto tako ne donosim pravila na osnovu jednog procenta igrača koji su nas tokom godina tretirali kao da smo đubrad“, navela je iskusna teniska novinarka Karol Bušar.
Japanka sa prebivalištem na Beverli Hilsu je osvojila četiri Grend slema. Zauzimala prvo mesto svetske rang liste, dok je trenutno druga. Samo od nagradnih fondova turnira zaradila je oko 20 miliona dolara.
Na prvi pogled je imala savršen život. Ali, ipak, nije.
Njen status, finansijsko stanje i sve ostalo što bi trebalo da je učini bezbrižnom to nije uradilo. Zašto? Nije bitno zašto – bitno je da se desilo.
Podrška Naomi iz Srbije nije došla samo od Đokovića, već i od nekada prve teniserke sveta i šampionke Rolan Garosa Ane Ivanović, osobe koja je veoma dobro upoznata sa pritiskom koji slava može da ima na jednu mladu teniserku.
Japanska teniserka Naomi Osaka osvojila Ju-es open - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Bivši Novakov trener o šokantnom potezu šampionke: Cela karijera joj je ugrožena!
„Cela situacija je postala dosta haotična, ali tvoja energija i mir u glavi su najbitnije stvari u tvom životu i nikada ne bi trebalo da se izviniš zbog toga što si želela da ih zaštitiš“, poručila je sada već 33-godišnja Ivanovićeva.
U samo nekoliko dana teniski svet je prešao sa kritikovanja Osake na pružanje podrške – ali, iz dijametralno suprotnih razloga.
Sve u svemu, Naomi je problem koji je imala predstavila na način na koji nije trebalo – i to je činjenica.
Činjenica koja ne menja to da je njen problem bio veoma realan i sve ostalo pada u senku njenog oporavka i (ukoliko i kada bude to želela) povratka na VTA turneju.
Federer korak bliže Đokoviću posle žustre rasprave sa Hrvatom i sudijom /video/
More problema „belog sporta“ – ugroženo mentalno, fizičko i opšte stanje
„I ja sam bio sa pogrešne strane mača“ – Novak se oglasio nakon skandala koji trese teniski svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala