Bura u Parizu ne jenjava – javila se i Amerikanka zbog koje je depresija počela

© AP Photo / Morgan SetteJapanska teniserka Naomi Osaka po dolasku na Australijan open
Japanska teniserka Naomi Osaka po dolasku na Australijan open - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Odluka japanske teniserke Naomi Osake da se povuče sa Rolan Garosa usred rata sa medijima i grend slemovima obišla je svet i izazvala burne reakcije, ali i puno podrške od strane kolega i koleginica. Oglasila se i Amerikanka Serena Vilijams, koja je bila glavni akter skandaloznog finala US opena 2018. godine.
Osaka je, podsetimo, rešila da odustane od Rolan Garosa nakon što je kažnjena sa 15.000 dolara jer se nije pojavila na pres-konferenciji posle meča prvog kola, te joj je zaprećeno diskvalifikacijom sa sva četiri Slema.
Japanska teniserka Naomi Osaka osvojila Ju-es open - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Skandal - druga teniserka sveta se povukla sa Rolan Garosa!
„Ni u jednom trenutku nisam htela da budem distrakcija i prihvatam da moj tajming nije bio idealan, kao i da je moja poruka mogla da bude jasnija. Takođe, nikada mi ne bi palo napamet da banalizujem mentalno zdravlje. Istina je da se borim sa momentima depresije još od US opena 2018. godine i da se dosta mučim“, navela je, pored ostalog, Osaka.
Kako se ispostavilo, neprimošljena odluka druge teniserke sveta nije došla zbog toga što joj se nije išlo na pres-konferencije, već iz mnogo veće dubine – zbog borbe sa depresijom.
Pored ostalog je sigurno na nju uticala pandemija virusa korona, koja je tenisere i teniserke naterala na jako teške uslove i jako malo slobode u poslednjih godinu dana.
„O tome se malo priča, moralo bi više. Moramo da razumemo šta zajedničkim snagama moramo da uradimo kako bi se igrači osećali bolje. Mnogo faktora je u igri, a to su smanjeni nagradni fondovi, zbog čega mnogi igrači gube novac putujući kroz svet – a, moraju da putuju kako bi se borili za poene, jer će u suprotnom izgubiti poene i mnogo toga negativnog će uslediti. Zbog toga moraju i da putuju, ali i da budu zatvoreni u hotelima na duge periode i to ima negativan uticaj na igrače“, rekao je nedavno Novak Đoković o mentalnom zdravlju, komentarišući prvo Osakino saopštenje, koje je pokrenulo lavinu.
Mentalno zdravlje profesionalnih sportista sve češća je tema u svetskim medijima, ali i sami igrači neretko sami govore o problemima sa kojima se suočavaju.
Često se ističe i potreba da se o tome razgovora, te da nije tačna pretpostavka određenog dela javnosti da sportisti ne bi smeli da imaju mentalne tegobe zbog dobrog finansijskog stanja.
„Svi pričaju o mentalnom zdravlju kada neko izvrši samoubistvo, ali u međuvremenu se podsmevaju svakome ko pokuša da zaštiti svoje mentalno zdravlje. Naomi, snažna si zbog toga što si sve to rekla javno i što su odustala od igre koju voliš kako bi zaštitila svoje mentalno zdravlje. Pozdravljam te, mlada kraljice“, rekao je Karlos Brejtvajt, profesionalni igrač kriketa
Japanka koja je odrasla u Americi je nakon odustajanja od drugog Grend slema sezone momentalno dobila podršku od velike većine kolega i koleginica.
„Ostani snažna. Divim se tvojoj ranjivosti“, navela je Amerikanka Koko Gof.
„Mentalno zdravlje nije podložno kritikama. Ne sme mu se podsmevati. Molim vas, cenite vaše mentalno zdravlje. Bez sistema podrške ja iskreno verujem da ne bih bio danas ovde sa vama. Tu sam za tebe, Naomi“, napisao je bivši američki teniser Mardi Fiš.
​„Neverovatno je hrabro to što je Naomi Osaka iskreno govorila o svojoj borbi sa depresijom. Sada je najbitnije dati joj potreban prostor, želim joj sve najbolje“", rekla je legendarna Bili Džin King.
„Mnogo mi je žao zbog Naomi Osake. Iskreno se nadam da će biti okej. Sportiste uče da se staraju o svom telu i možda se zbog toga manje obaziru na mentalni deo i emocije. Ovde se ne radi samo o tome da li ćete doći na pres-konferencije ili ne. Srećno, Naomi - svi navijamo za tebe!“, podelila je svoje mišljenje Martina Navratilova.
Oglasila se i čuvena Serena Vilijams, teniserka zbog čijeg skandaloznog ponašanja u finalu US opena 2018. godine – na koji je aludirala Osaka – se japanska teniserka prvi put suočila sa depresijom.
„Saosećam sa Naomi. Želela bih da je zagrlim jer znam kako je to, bila sam u tim situacijama. Mi imamo različit karakter i ljudi su, jednostavno, drugačiji. Nisu svi isti. Ja imam 'debelu kožu', a ona 'tanku'. Morate da je pustite da sama reši taj problem, na način koji ona misli da je najbolji“, rekla je Vilijams.
Komentari su navirali sa svih strana, pa tako i od osoba koje nemaju nikakve veze sa tenisom.
„Hajde da bojkotujemo Rolan Garos. Naomi je, ionako, najzanimljivija igračica. Zamislite da kažnjavate nekog zbog anskioznosti... u 2021. godini“, rekla je Džamila Džamil, popularna jutjuberka sa milion pratilaca na Tviteru.
Poruka podrške stigla je i iz NBA lige.
„Nikada ne bi trebalo da budete primorani na ovakve odluke, ali sam svakako impresioniran stavom koji je zauzela u trenutku kada moćnici nisu zaštitili jednu od svojih. Mnogo te poštujem, Naomi“, izjavio je Stef Kari, plejmejker Golden Stejt Voriorsa.
Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Čuvene dame „precrtale“ Federera i Nadala: Đoković će biti GOAT
„Imam jedno pitanje za upravna teniska tela: Da li je bolje da za vaš sport da Noami Osaka nastupa, ali ne priča sa medijima, ili da ne nastupa uopšte?“, kazao je Sten Van Gandi, trener Nju Orleans Pelikansa.
Trenutno nije poznato kada će se Osaka vratiti tenisu, što može da bude zabrinjavajuće za njen profesionalni status, s obzirom da se nedugo nakon Rolan Garosa održavaju i Vimbldon i Olimpijske igre.
Ipak, kristalno je jasno da joj je tenis trenutno najmanja briga u životu, te da će iskoristiti koliko god joj je vremena potrebno kako bi se najbolje moguće oporavila psihički.
Đoković prokomentarisao odluku koja je izazvala burnu reakciju
Povratak u velikom stilu – Federer ekspresno do drugog kola u Parizu
U Americi se ne može naučiti ono što je Novak poneo iz Srbije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala