Selaković sa Palmerom: Priština izbegava da ispuni obaveze, Kurtijeva retorika zapaljiva

© Sputnik / Lola ĐorđevićNikola Selaković i Metju Palmer
Nikola Selaković i Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković tokom sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metjuom Palmerom poručio je da je neprihvatljivo izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega ZSO, a da zapaljiva retorika Aljbina Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga.
Selaković je istakao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dve strane.
Podvukao je da je ključan kompromis koji podrazumeva odgovoran i ozbiljan pristup i rekao da će Srbija nastaviti da učestvuje u razgovorima u dobroj veri i da je spremna za nastavak dijaloga.
„Smatramo neprihvatljivim izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju“, naglasio je Selaković i dodao da aktuelna zapaljiva retorika Aljbina Kurtija nikako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga.
Takođe, ministar je rekao da je dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa iz Vašingtona komplementaran sa aktivnostima EU i da je korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Palmer: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom Srbije i Kosova
Izrazio je zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada na objekte SPC u proteklom periodu na KiM i ukazao da je nedavno manastir Visoki Dečani uvršten, od strane organizacije "Evropa Nostra", na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.
Ministar je zahvalio Palmeru na poseti manastiru Visoki Dečani i susretu sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom Savom Janjićem pre dva dana, kao i na izjavi datoj tom prilikom u vezi sa manastirskom imovinom.
Selaković je, takođe, naveo da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i ukazao da je naša zemlja opredeljena za što intenzivniju saradnju sa aktuelnom američkom administracijom, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala