Ruski diplomata: Moskva neće „uvrtati ruke“ Briselu da bi priznao „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Evropske strukture za sada ne pokazuju želju da priznaju rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je stalni predstavnik rusije pri UN Vladimir Čižov i dodao da Rusija ne namerava da ikome „uvrće ruke“ zbog toga.
Na pitanje ima li nekih signala EU da je spremna da prizna „Sputnjik Ve“, odgovorio je da evropske strukture ne pokazuju da su zainteresovane za tako nešto.
„Interesovanje postoji kod konkretnih zemalja, pre svega onih koji već primaju rusku vakcinu - Mađarska ili Slovačka. Italijani takođe čekaju, pokazuju da su zainteresovani“, izjavio je Čižov na magrinama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.
Što se tiče evropskih struktura, Evropska agencija za lekove (EMA) je u potpunosti nezavisna struktura, kaže Čižov.
„Ali nećemo uvrtati ruke. Mi smo ponosni ljudi“, dodao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Sertifikati o vakcinaciji

Istovremeno, ocenio je da Brisel za sada nije spreman na dijalog sa Moskvom o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji.
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Brisel Nariškinu: Zalažemo se za to da prema svim vakcinama postoji isti pristup
„U principu, bilo bi logično da kovid pasoši budu jedinstveni. Ili jednostavnije - uzajamno priznati. Za sada ne razgovaraju o tome. Nikako ne mogu da se dogovore između sebe“, smatra Čižov.
Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala