Potvrda iz EU: Postoji novi „non pejper“ o Zapadnom Balkanu

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENZgrada Evropske komisije
Zgrada Evropske komisije - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Mađarski poslanik Evropskog parlamenta Andor Deli potvrdio je postojanje novog nezvaničnog dokumenta, takozvanog „non pejpera“ koji su sačinile zemlje Višegradske grupe i Austrija, a kojim se traži uključivanje zemlja Zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti EU.
„Iz ovog „non-pejpera“ i cele inicijative apsolutno je jasno koliko je Mađarskoj, a i ostalim zemljama Višegradske četvorke i Austriji važno proširenje prema Zapadnom Balkanu“, kazao je Deli za Tanjug.
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pet država poslalo u Brisel novi non pejper o Balkanu
On navodi da je cilj dokumenta namenjenog EU institucijama strateško uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u procese koji će uticati na budućnost EU, kao što je Konferencija o budućnosti Evrope i to u svih pet tematskih oblasti.
„Lično mislim da bi to bilo izuzetno važno i to bi bila izuzetno dobra poruka za građane regiona, jer bi nalik građanima zemalja članica EU mogli da kažu svoje mišljenje i bili bi već sada aktivno uključeni u kreiranje pravca razvoja budućnost EU“, kaže Deli.
Diplomatski izvori su ranije naveli da je u Brisel, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje EU Olivera Varhejija poslat nezvanični dokument koji su sačini ministri spoljnih poslova Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske i Austrije.
Za razliku od prethodnih „non pejpera“ koji su predlagali izmene granica u regionu i rešavanje otvorenih pitanja, ovaj dokument podržava bržu i veću integraciju regiona u EU.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala