Pet država poslalo u Brisel novi non pejper o Balkanu

© AP Photo / Virginia MayoZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Četiri države Višegradske grupe Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, ali i Austrija uputile su novi non pejper rukovodstvu Evropske unije. Ovaj neformalni dokument se tiče Zapadnog Balkana, prenosi Kliks.
Ovaj dokument se ne bavi pitanjem granica u regiji, već traži od Evropske unije vrlo važnu podršku za celi region. Naime, ministri spoljnih poslova pet država članica EU traže da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije.
Oni, kako saznajemo, smatraju da države ove regije trebaju imati pravo i mogućnost da kažu svoje stavove u pogledu budućnosti Evropske unije s obzirom na to da imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u uniji.
Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba da bude deo inicijative Konferencija o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka.
Zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH dr Bisera Turković potvrdila je ovu informaciju, kazavši kako je upoznata o ovom dokumentu koji smatra izuzetno značajnom inicijativom koju treba pozdraviti.
"Da, zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države regije, ima jasnu perspektivu članstva. Mi smo suštinski deo Evrope oduvek, sada smo samo u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcionisanju i jačanju države. Želja ovih pet država da u razgovore o budućnosti EU uključe i države koje će u dogledno vreme postati članice je važan signal da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu. Istovremeno, to je dobro i za EU, koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna", istakla je Turkovićeva.
Inicijativa će biti upućena rukovodstvu Evropske unije, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija, preneo je Kliks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala