Bivši ministar: Zelenski poziva Zapad da sledi propagandu „straha od Rusije“, ali to deluje naivno

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši ukrajinski ministar: U slučaju rata Rusiju ne možemo da pobedimo
Bivši ukrajinski ministar: U slučaju rata Rusiju ne možemo da pobedimo - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski deluje naivno, pozivajući Zapad da sledi ukrajinsku propagandu o opasnosti od Rusije, navodi bivši ministar ekonomije Ukrajine Viktor Suslov u svom članku u listu „Strani.ua“.
Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine smatra, da je izgradnju „Severnog toka 2“ potrebno zaustaviti, s obzirom da je to u suprotnosti sa nacionalnim interesima njegove zemlje. Ali, s druge strane radi se o interesima SAD, Francuske, Nemačke i Evropske unije, piše bivši ministar.
Tako je američki predsednik Džozef Bajden ukinuo sankcije protiv gasovoda, jer ne želi da pogorša odnose sa ključnim evropskim saveznikom – Nemačkom, objasnio je Suslov.
„Zelenski deluje apsolutno naivno, objašnjavajući zapadnim ‘monstrumima’, šta odgovara njihovim interesima, a šta ne“, piše bivši ministar.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Nebenzja: Rešenja za sukob u Ukrajini neće biti sve dok Zapad podržava agresiju Kijeva
Pored toga, Suslov je nazvao čudnim primedbe Zelenskog prema zapadnim zemljama zbog njihovog odbijanja da priznaju Moskvu kao stranu u sukobu u Donbasu. Prema njegovom mišljenju, oni imaju pravo da sami odluče kako se treba odnositi prema situaciji na jugoistoku Ukrajine, a ne da slede „strah od Rusije“ koji nameće Kijev.
Suslov je naveo da se članstvo Ukrajine u NATO-u ne nazire ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što njeno rukovodstvo nije u stanju da pruži adekvatnu procenu kako međunarodne tako i situacije u sopstvenoj državi.
U međuvremenu, Zelenski ponovo pokušava da zastraši Evropu da će „Putin sigurno napasti“, dodao je bivši ministar.
Podsetimo, odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom-agresorom“.
Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusija je istakla i da je kontraproduktivno razgovarati sa Moskvom na jeziku sankcija.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala