Zelenski: Samo Amerika može da zaustavi „Severni tok 2“, inače milijarde dolara štete

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda
Izgradnja gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na sastanku sa delegacijom američkog Kongresa izjavio da će izgradnja „Severnog toka 2“ lišiti državu oko tri milijardi dolara, jer će isključiti Kijev iz isporuka gasa, saopštila je pres služba predsednika Ukrajine. Samo Amerika može da zaustavi taj projekat, dodao je on.
„Samo SAD i administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena mogu da zabrane izgradnju i eksploataciju ‘Severnog toka 2’. Ovaj gasovod će Ukrajinu isključiti iz isporuka gasa, što znači da će nam ‘uskratiti’, najmanje, tri milijarde dolara godišnje. Nećemo imati čime da platimo ukrajinsku vojsku“, rekao je Zelenski tokom sastanka sa delegacijom američkog Kongresa.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Kijev: Severni tok stavlja tačku na tranzit gasa kroz Ukrajinu, u rukama Rusije „rojal fleš“
On je, između ostalog, naveo da je Ukrajina spremna da dostavi SAD celokupnu informaciju o šteti koju će pretrpeti od realizacije „Severnog toka 2“.
Na sastanku se osvrnuo i na neophodnost da se Ukrajini dostavi Akcioni plan o članstvu u NATO-u. Odugovlačenje po tom pitanju Zelenski vidi kao dodatnu potencijalnu pretnju koja bi mogla da doprinese jačanju pozicije Rusije.
Delegacija američkog Kongresa se ove nedelje nalazi u radnoj poseti Ukrajini. Senatori Džin Šahin, Robert Portman i Kristofer Marfin su već održali nekoliko sastanaka sa rukovodstvom Ukrajine.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
Prema podacima operatora projekta „Nord strim 2 AG“ od 31. marta, „Severni tok 2“ je izgrađen 95 procenata i ostalo je da se izgradi 121 kilometar gasovoda u dve linije.
Prema rečima generalnog konzula Nemačke u Jekaterinburgu Matijasa Kruze, na dan 17. maja trebalo je položiti 80 kilometara cevi. Kao što je ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao 25. aprila, Rusija je uverena da će „Severni tok 2“ biti završen.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala