Kijev: Severni tok stavlja tačku na tranzit gasa kroz Ukrajinu, u rukama Rusije „rojal fleš“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će „Severni tok 2“ „staviti tačku“ na tranzit gasa kroz Ukrajinu i ocenio da je u rukama Rusije svojevrsni rojal fleš. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovara da Moskva ni posle isteka Sporazuma o tranzitu gasa nema nameru da od njega odustane.
„Ako se tehnička strana gasovoda završi ove godine, to znači da će `Severni tok 2` proraditi za dve do tri godine. I mi dobro znamo šta će se desiti. Sve se radi sa ciljem da Ukrajina više ne dobije nijedan ugovor“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Frankfurter algemajne cajtung“ .
Zelenski je takođe kazao i da Rusija koristi taj projekat kako bi na što isplativiji način rešila pitanja Krima i Donbasa.
„`Severni tok 2` je adut u rukama Moskve. Rusija ima rojal fleš koji delimično podržava Evropa“, zaključio je Zelenski.
Podsetimo, Ukrajina strahuje da će nakon završetka gasovoda „Severni tok 2“ Rusija prestati da izvozi gas u Evropu preko njene teritorije.
Peskov je tim povodom rekao da će Sporazum o tranzitu gasa u Evropu kroz Ukrajinu ostaće na snazi tokom celog perioda važenja, a Moskva, čak i nakon isteka, ne namerava da od njega odustane.
„Rusija i Ukrajina imaju sporazum o tranzitu gasa u Evropu, on će ostati na snazi tokom celog perioda važenja. Čak i posle isteka sporazuma Rusija ne namerava da napusti ukrajinski tranzit. Predsednik Putin polazi od pretpostavke da će se u budućnosti povećati obim gasa u Evropu i da će možda biti potreban ukrajinski tranzit“, rekao je Peskov.
Portparol Kremlja je dodao da ruski predsednik svaki put podvlači da je to pitanje koje nosi isključivo ekonomski i komercijalni karakter i mora da odgovara potrebama tržišta, a što se tiče Ukrajine ona mora da obezbedi normalno tehničko stanje sistema.
 
Brod za polaganje cevi Akademik Čerski - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Nemačka odobrila nastavak gradnje "Severnog toka 2" u svojim vodama

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
Prema podacima operatora projekta „Nord strim 2 AG“ od 31. marta, „Severni tok 2“ je izgrađen 95 procenata i ostalo je da se izgradi 121 kilometar gasovoda u dve linije.
Prema rečima generalnog konzula Nemačke u Jekaterinburgu Matijasa Kruze, na dan 17. maja trebalo je položiti 80 kilometara cevi. Kao što je ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao 25. aprila, Rusija je uverena da će „Severni tok 2“ biti završen.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala