Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo na optužbe iz Crne Gore

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Srbija se brigom o srpskom narodu ne meša ni u čije unutrašnje stvari, već doprinosi tome da demokratski standardi u poštovanju individualnih i kolektivnih prava postanu univerzalna vrednost u regionu, poručilo je Ministarstvo spoljnih poslova nakon osude zvanične Crne Gore.
"Srbija ima legitimno i neosporivo pravo da brine o položaju srpskog naroda gde god da on živi, kao i pravo da izražava nezadovoljstvo kada su prava srpskog naroda ugrožena ili kada je on diskriminisan", navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovarajući na optužbe iz Podgorice na račun Beograda zbog "negativne retorike i prisvajanja 30 odsto građana Crne Gore".
Ministarstvo podseća da je briga za položaj sopstvenog naroda, posebno u državama u kojima je on domicilan, potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama na kojima počiva savremena Evropa. 
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Zvanična Crna Gora osudila retoriku Srbije
"Takav odnos Srbija ima i prema Crnoj Gori, u kojoj srpski narod čini značajan procenat stanovništva", navodi Ministarstvo i naglašava da Srbija godinama unazad pokazuje da je istinski stub stabilnosti regiona, dosledno insistirajući na politici nemešanja u poslove drugih država, te da ne namerava da odustane od brige za položaj srpskog naroda u susednim državama.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podseća da sa jednakim pravom o položaju svog naroda brinu i druge države i prirodno očekuju da njegovi pripadnici u susednim zemljama uživaju najviša moguća prava.
"Ukoliko se uporedi procenat albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, a zatim i politička prava koja uživa jedan odnosno drugi narod, svakom objektivnom posmatraču biće uočljiv upadljiv nesklad", navodi Ministarstvo i dodaje da je jasno da "Srbi uživaju neuporedivo manja prava".
Takođe podseća da ukoliko sve države regiona žele da postanu deo EU one moraju poštovati i približno iste, univerzalne standarde u garantovanju prava nacionalnim zajednicama, te da ni Srbija ne očekuje ništa više od toga.
Srbi i Srbija, kako kažu, "sa bratskim crnogorskim narodom ne žele ništa drugo do saradnje i sloge, na temelju naprednih demokratskih tradicija, ali i našeg tradicionalnog prijateljstva".
"Srbija je, dakle, ne samo dobar sused, već i bratska zemlja, na koju će i Crna Gora i crnogorski narod uvek moći da se oslone, i uvereni smo da ćemo sva otvorena pitanja, pa i pitanje položaja i prava Srba, rešavati na prijateljski, civilizovan i demokratski način", navodi se u saopštenju.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije poručuje da Beograd pruža ruku podrške Podgorici uprkos činjenici da se Crna Gora mešala u njena unutrašnja pitanja priznajući protivpravnu secesiju dela njene teritorije, uprkos protivljenju najvećeg broja svojih građana.
"Srbija građanima i vlastima Crne Gore dosledno pruža ruku podrške i prijateljstva u nadi da će nakon godina političkih i istorijskih stramputica u kojima je sve činjeno da se pokvari nepokvarljivo, odnosi naših država i naroda ponovo biti na najvišem nivou", navodi srpsko ministarstvo, a prenosi Tanjug.
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, na čijem čelu je ministar Đorđe Radulović, optužilo je danas Srbiju za negativnu retoriku i zamerilo joj navodno prisvajanje 30 odsto crnogorskih građana, što je, kako je ocenjeno, neprimereno i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države.
Podgoricu brinu retorika i medijski navodi, koji su, kako tvrde, od samog početka mandata nove vlade usmereni protiv premijera Zdravka Krivokapića i vlade na čijem je čelu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala