U čast velikog jubileja: Sveti knez Aleksandar Nevski na platnima majstora ruskog slikarstva

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaReprodukcija slike Viktora Vasnecova - "Bitka kneza Aleksandra Nevskog sa Šveđanima na Nevi"
Reprodukcija slike Viktora Vasnecova - Bitka kneza Aleksandra Nevskog sa Šveđanima na Nevi - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Dela ruskih slikara Ilje Rjepina, Vasilija Surikova i Viktora Vasnecova koja se bave istorijskom tematikom biće prikazana na izložbi posvećenoj 800. godišnjici rođenja svetog ruskog kneza Aleksandra Nevskog, koja će od 13. juna do 8. avgusta biti postavljena u Novoj Tretjakovki u Moskvi.
Na izložbi su, kako je saopšteno iz muzeja, predstavljena dela najvećih majstora ruske umetnosti iz nekoliko epoha: od rodonačelnika istorijskog žanra u slikarstvu, prvih polaznika Imperatorske akademije umetnosti, do njegovih korifeja, koji su bili članovi prestižnog Društva putujućih umetničkih izložbi.
Publika će biti u prilici da pogleda više od stotinu slika iz 37 ruskih muzeja i tri privatne kolekcije, a među eksponatima će biti platna Ilje Rjepina, Vasilija Surikova, Viktora Vasnecova, Vasilija Perova, Konstantina Makovskog, Aleksandra Litovčenka, Klaudija Lebedeva, Sergeja Ivanova Vasilija Vereščagina i mnogih drugih autora.
Centralno mesto na izložbi pripada slikama i istorijskim artefaktima posvećenim Aleksandru Nevskom.
Manastir Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2020
U ime svetog ruskog kneza: Hramovi koji svedoče o osam vekova Aleksandra Nevskog
U organizovanju izložbe učestvuju Patrijaršijski savet za kulturu, Državna Tretjakovska galerija, fondacija „Moja istorija“ i Državni muzejsko-izložbeni centar „Rosizo“.

Knez koji je odbranio rusku zemlju od zapadnih osvajača

Ruski vojskovođa, kog je Ruska pravoslavna crkva proglasila svetim, veliki knez kijevski i vladimirski Aleksandar Jaroslavič, rodio se, prema istraživanju istoričara Vladimira Kučkina, u gradu Pereslavlju 13. maja 1221. godine. Postoji i druga naučna verzija, prema kojoj se Nevski rodio u maju 1220. godine.
Aleksandar Nevski zaslužan je za uspešan otpor Šveđanima 1240. godine. Posle bitke na ušću reke Ižore u Nevu knez je prozvan Nevskim, a bitka u kojoj je pobedio Nevska bitka.
© Sputnik / O. Ignatovič / Uđi u bazu fotografijaReprodukcija slike "Aleksandar Nevski", Tretjakovska galerija
Reprodukcija slike Aleksandar Nevski, Tretjakovska galerija - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Reprodukcija slike "Aleksandar Nevski", Tretjakovska galerija
Knez je porazio i krstaše iz Tevtonskog odreda u znamenitoj bici na Čudskom jezeru 1242. godine, a nedugo potom i Litvance. Svojim ratnim pobedama uspeo je da zaustavi najezdu zapadnih suseda na rusku teritoriju, kao i da sklopi sporazum sa mongolskom Zlatnom hordom, koju je tada predvodio Batu kan.
Nevski je umro 14. novembra 1263. godine, a nedugo pre toga zamonašio se i dobio duhovno ime Aleksije. Sahranjen je u Manastiru rođenja presvete Bogorodice u Vladimiru, a njegove mošti su, po naredbi Petra Velikog, 1724. godine prenete u Santk Peterburg, u Lavru Svetog Aleksandra Nevskog.
© Foto : Public domainHenrih Semiradski - "Knez Aleksandar Nevski prima carske legate"
Henrih Semiradski - Knez Aleksandar Nevski prima carske legate - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Henrih Semiradski - "Knez Aleksandar Nevski prima carske legate"
Ruska pravoslavna crkva je kneza kanonizovala zbog hrišćanskih vrlina i odbrane pravoslavne vere, a vremenom su nastajale priče o čudima vezanim za njegov lik.
Glavni događaj u okviru obeležavanja jubileja biće održan 12. septembra, na godišnjicu prenošenja moštiju Aleksandra Nevskog iz Vladimira u Sankt Peterburg. Tada će patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služiti prazničnu liturgiju u Lavri Svetog Aleksandra Nevskog.
© Sputnik / Vsevolod Tarasevič / Uđi u bazu fotografijaManastir Svetog Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu
Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala