U ime svetog ruskog kneza: Hramovi koji svedoče o osam vekova Aleksandra Nevskog

© Sputnik / Vsevolod Tarasevič / Uđi u bazu fotografijaManastir Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu
Manastir Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izložba fotografija „U ime svetog kneza“, koja svedoči o hramovima podignutim u Rusiji i inostranstvu u čast Aleksandra Nevskog, postavljena je u istorijskom parku „Rusija – moja istorija“ u Sankt Peterburgu. Ovom izložbom otvoren je zvanični program obeležavanja 800. godišnjice velikog ruskog kneza.

Primer hrišćanskog života i ljubavi prema otadžbini

„Nebeski pokrovitelj i zastupnik Sankt Peterburga Aleksandar Nevski je pokazao primer hrišćanskog života i ljubavi prema svojoj otadžbini. On je postao simbol nacionalnog ponosa i slave. Njegov lik zauzima posebno mesto u istorijskom sećanju ruskog naroda. Na izložbi su predstavljene unikatne fotografije hramova podignutih u čast Aleksandra Nevskog na raznim kontinentima“, poručio je guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov povodom otvaranja izložbe.

Postavka obuhvata 100 fotografija iz albuma-enciklopedije, koju je sastavio namesnik Manastira Aleksandra Nevskog, episkop kronštatski Nazarije. Trotomno ilustrovano izdanje posvećeno je hramovima, kapelama i drugim molitvenim mestima koja nose ime slavnog ruskog kneza.

© Sputnik / O. Ignatovič / Uđi u bazu fotografijaReprodukcija slike "Aleksandar Nevski", Tretjakovska galerija
U ime svetog ruskog kneza: Hramovi koji svedoče o osam vekova Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija
Reprodukcija slike "Aleksandar Nevski", Tretjakovska galerija

Vladika Nazarije rekao je da će na izložbi biti predstavljeni najznačajniji hramovi, kako oni koji su vremenom razrušeni, tako i oni koji su i danas mesta duhovnog okupljanja, a centralno mesto na izložbi, ali i u obeležavanju jubileja, imaće Manastir Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu.

© Sputnik / Senka MilošCrkva Aleksandra Nevskog u Beogradu.
U ime svetog ruskog kneza: Hramovi koji svedoče o osam vekova Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija
Crkva Aleksandra Nevskog u Beogradu.

Sanktpeterburška eparhija Ruske pravoslavne crkve saopštila je da će izložba biti interesantna kako istraživačima, hodočasnicima i putnicima, tako i svima koji se zanimaju za istoriju, a biće otvorena do 24. decembra.

Sveti ruski knez

Knez Aleksandar Jaroslavič (1221. – 1263.) nosio je titule kneza novgorodskog i kijevskog, a kasnije i velikog kneza vladimirskog. Izvojevao je mnogo pobeda, među kojima su najpoznatije one u na Nevi (1240.), protiv Šveđana, i na Čudskom jezeru (1242.), protiv nemačke najezde.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaReprodukcija slike Viktora Vasnecova - "Bitka kneza Aleksandra Nevskog sa Šveđanima na Nevi"
U ime svetog ruskog kneza: Hramovi koji svedoče o osam vekova Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija
Reprodukcija slike Viktora Vasnecova - "Bitka kneza Aleksandra Nevskog sa Šveđanima na Nevi"

Proslavio se i kao političar i diplomata i doprineo stvaranju pravoslavne eparhije u mongolskoj Zlatnoj hordi. Ruska crkva ga je kanonizovala 1547. godine zbog hrišćanskih vrlina, a tokom vremena nastale su i brojne priče o čudima koja su pratila njegov život.

© Foto : Public domainHenrih Semiradski - "Knez Aleksandar Nevski prima carske legate"
U ime svetog ruskog kneza: Hramovi koji svedoče o osam vekova Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija
Henrih Semiradski - "Knez Aleksandar Nevski prima carske legate"

Mošti Aleksandra Nevskog, otkrivene 1380. godine, svečano su prenete u severnu rusku prestonicu 12. septembra 1724. godine iz Vladimira u manastir koji nosi njegovo ime, po naredbi Petra Velikog, Mošti kneza se smatraju jednom od glavnih svetinja Sankt Peterburga i Manastira Aleksandra Nevskog.

Obeležavanje jubileja – 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog priprema se u skladu s ukazom predsednika Rusije od 23. juna 2014. godine. Svečanosti u čast Aleksandra Nevskog biće priređene širom Rusije, a Sankt Peterburg će biti centar obeležavanja jubilarnog datuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala