Očuvanje kulturnog nasleđa uslov opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Dečani na KiM
Manastir Dečani na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održava se naučni skup „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“. Ministarka kulture Maja Gojković je poručila da je očuvanje našeg kulturnog nasleđa jedan od uslova opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Spomeničko nasleđe na Kosovu i Metohiji predstavlja ključni element nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda, a istovremeno je važan i prepoznati deo kulturnog nasleđa Evrope i sveta, rekla je Gojkovićeva koja je otvorila skup.
Gojkovićeva je istakla je da je naše kulturno blago na Kosovu i Metohiji decenijama unazad i sve do danas izloženo različitim vrstama nasilja i pretnji, otvorenim nasrtajima i fizičkom uništavanju, kao i svakodnevnim kampanjama i pritiscima, pokušajima brisanja i falsifikovanja.
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Podmukli manevar Prištine – pokušava da na srpskoj stvori svoju istoriju
„U periodu od 1999. godine do danas, nepovratno je uništen deo srpske srednjevekovne duhovne i kulturne baštine od suštinskog značaja za našu istoriju. Vreme je pokazalo da privremenim institucijama samouprave nedostaju i stručnost i volja da vode brigu o srpskom kulturnom nasleđu, što su konstatovale i dosadašnje misije Uneska i Saveta Evrope. Najočigledniji primer je martovski pogrom iz 2004. godine, kada su brojni manastiri i crkve srušeni, spaljeni i oskrnavljeni, a 10.000 fresaka, ikona i mnogih drugih vrednih relikvija i crkvenih knjiga trajno su uništene i nestale“, podsetila je ministarka kulture.
Nedavni zahtevi da se srpski manastiru izbrišu s Liste svetskog nasleđa u opasnosti, zvuče u najmanju ruku cinično, ocenila je ona.
U odbrani od brojnih falsifikata, podmetanja i zloupotreba, važno je i da naši eminentni stručnjaci iz oblasti zaštite spomeničkog nasleđa, istorijskih nauka, etnologije, lingvistike i pravnih nauka iznesu svoj stav i pruže doprinos u odbrani istine, dodala je Gojkovićeva.
Prema njenim rečima, sve više smo svedoci i takozvanog „mekog“ pritiska na našu versku i kulturnu baštinu.
Kao jedan od primera navela je izgradnju puta koji bi povezao Kosovo i Metohiju sa Crnom Gorom.
„Odlukom Prištine, taj put trasiran je neposredno uz manastir Visoki Dečani. Time bi direktno ugrozio zadužbinu kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka, koja uživa status svetske kulturne baštine“, kazala je Gojkovićeva.
Na skupu se obratio i predsednik SANU Vladimir Kostić koji je istakao da je Akademija prekidana pandemijom ambiciozno pokrenula projekat pod nazivom „Srpsko pitanje“.
„Želja je da se uz prisustvo članova SANU, uz učešće relevantnih institucija kao što je to slučaj danas, i pojedinaca pokreću pitanja od vitalnog značaja za ovo društvo, narod i državu. Bilo je jasno da će u takvim planovima prioritet svih prioriteta biti problemi na Kosovu i Metohiji“, kazao je Kostić, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala