Novi rekord kineskog „veštačkog sunca“ ― 160 miliona stepeni Celzijusa

© Foto : YouTube/The Cosmos NewsVatreni prsten prilikom pomračenja Sunca
Vatreni prsten prilikom pomračenja Sunca - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Poznat kineski projekat nuklearne fuzije – „veštačko sunce“ uspelo je da održi temperaturu plazme na 160 miliona stepeni Celzijusa tokom 20 sekundi. Kineski mediji izvestili su i da su istraživači koji rade na projektu nuklearne fuzije uspeli da zadrže plazmu na temperaturi od 120 miliona stepeni Celzijusa blizu dva minuta, tačnije 101 sekundu.
"Ovo su trenutni rekordi, a sledeći korak bi bio održavanje ovih temperatura čak nedelju dana", naveo je profesor fizike Li Miao sa Južnog univerziteta za nauku i tehnologiju u Šenženu, a preneo je kineski „Global tajms“
Kineski reaktor za nuklearnu fuziju prvi put se pojavio na naslovnim stranama 2019. godine kada je Peking najavio da će uskoro početi sa radom. 
Planeta Zemlja i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2020
Oživela sovjetska ideja koja može da spasi planetu – da li će Veštačko Sunce „obasjati“ i Srbiju?
Reaktor „HL-2M Tokamak“ prvi put je pokrenut krajem prošle godine, a njegovo prvo dostignuće bilo je održavanje temperature plazme na 100 miliona stepeni Celzijusa tokom 100 sekundi.
On je napravljen da imitira prirodne reakcije koje se javljaju na Suncu koristeći gasove vodonik i deuterijum kao gorivo
Nalazi se u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan i završen je krajem prošle godine.
Reaktor se često naziva „veštačkim suncem“ zbog ogromne toplote i snage koju proizvodi. „HL-2M Tokamak“ koristi moćno magnetno polje za spajanje vruće plazme i može da dostigne temperature od preko 150 miliona stepeni Celzijusa, što je približno deset puta toplije od Sunčevog jezgra.
Proces nuklearne fuzije može biti budućnost proizvodnje energije, ali njegovo funkcionisanje je veliki izazov. Iako je sam proces fuzije moguć, on troši više energije nego što je oslobađa, što je suprotno cilju, prenosi RT.
Prednosti uspeha nuklearne fuzije su velike ukoliko se postigne cilj - izuzetno moćna energija koja se proizvodi jeftino, bez emisija i praktično je neograničena. Ceo proces za sobom ne ostavlja radioaktivni otpad, što ovu tehnologiju približava savršenom izvoru energije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala