Istrage zbog zloupotreba budžeta: Evropsko javno tužilaštvo počelo sa radom

© AP Photo / Markus SchreiberZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Evropsko javno tužilaštvo, zaduženo za sprovođenje krivičnih istraga i gonjenja zbog zloupotreba budžeta EU, danas je zvanično počelo sa radom.
U pitanju je prvo nadnacionalno evropsko javno tužilaštvo, sa sedištem u Luksemburgu, na čijem se čelu EU javni tužilac, Laura Koveši.
Pored glavnog javnog tužioca, delegirana su i 22 evropska tužioca, koji se nalaze u državama članicama koje učestvuju u ovoj pojačanoj saradnji.
Povodom početka rada, Laura Koveši je istakla da je u pitanju ogromna odgovornost koja će direktno uticati na fundamentalna prava građana Evrope.
„Mi smo prvi stvarno efikasan instrument za odbranu vladavine prava u EU. Naš uspeh je pitanje kredibiliteta EU“, poručila je Laura Koveši.
Evropsko javno tužilaštvo zaduženo je za sprovođenje krivičnih istraga i gonjenja u slučajevima prevara koje se odnose na javne rashode i prihode, prevara u vezi sa PDV-om (ako uključuje dve ili više država članica i vredi najmanje 10 miliona evra), pranja novca od imovine proistekle iz obmanjivanja budžeta EU, aktivne i pasivne korupcije ili prisvajanja koje utiču na finansijske interese EU, kao i učešća u zločinačkoj organizaciji ako je fokus njenih aktivnosti vršenje krivičnih dela protiv budžeta EU.
U Briselu navode da će to tužilaštvo sprovoditi istrage i gonjenja u potpunosti nezavisno od Evropski komisije, drugih institucija i tela EU, kao i od država članica.
Dopuniće rad i sarađivati sa drugim telima i agencijama EU, kao što su OLAF, Evrodžast i Evropol, kao i sa nadležnim organima država članica koji ne učestvuju u evropskom tužilaštvu.
Očekuje se da će Evropsko javno tužilaštvo istraživati približno 3.000 slučajeva godišnje, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala