Vjosa Osmani: Dijalog treba da se završi uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije

© Tanjug / AP/STRVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Predsednik privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da bi proces dijaloga u Briselu trebalo da se završi uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije, prenosi Kosovo pres.
Tokom sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom i evropskim komesarom za dijalog Miroslavom Lajčakom, ona je ponovila stav da je za Kosovo neophodno da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, ustavnu i državnu unutrašnju regulativu, kao i i funkcionalnost, preneo je Kosovo onlajn.
Miroslav  Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Lajčak i Palmer u Prištini: Priprema za nastavak dijaloga sa Beogradom
Pored toga, Osmani je naglasila pitanje nestalih osoba tokom nedavnog sukoba na Kosovu, kao prioritet u ovom procesu.
"Očekujemo da će se proces završiti uzajamnim priznavanjem, poštujući ove principe i da će sporazum biti u potpunosti sprovodiv", rekla je Osmani.

Kurti: Dobrodošla koordinacija EU i SAD

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je u razgovoru sa Lajčakom i Palmerom da su saradnja i koordinacija između EU i SAD u procesu dijaloga dobrodošli i neophodni.
On je istakao da dijalog treba da bude "pošten, principijelan i u službi naroda, mira i sveukupne bezbednosti".
Kurti je ocenio da je sastanak sa Palmerom i Lajčakom važan, kao i to što se održava uoči sastanka u Briselu najavljenog za sredinu juna, nakon sastanaka sa liderima opozicije i pre rasprave u skupštini o prošlom procesu dijaloga, sporazumima postignutim u Briselu i stepenom njihove primene, navedeno je u saopštenju Kurtijevog kabineta, preneo je Tanjug.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala