Lajčak i Palmer u Prištini: Priprema za nastavak dijaloga sa Beogradom

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav  Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, sastali su se danas sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.
Lajčak i Palmer će se, kako je najavljeno, sastati i sa potpredsednikom vlade u Prištini Besnikom Bisljimijem i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom, objavili su prištinski mediji.
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
„Ofanziva“ na Prištinu: Stižu Palmer i Lajčak
Palmer je ranije danas u Prištini razgovarao sa delegacijom Srpske liste, a kako je saopšteno, na sastanku je posebno naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije između Beograda i Prištine, u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu, preneo je Tanjug.
Palmer je razgovarao i sa bivšim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i sa liderima Demokratskog sveza Kosova i Demokratske partije Kosova, Ljumirom Abdidžikuom i Enverom Hodžajem.
Očekuje se da će da će Lajčak i Palmer sutra održati konferenciji za novinare.
U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug je ranije rečeno da je poseta u vezi sa napretkom u dijalogu Beograda i Prištine i organizacijom nove runde razgovora na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
Sastanak je planiran za 14. ili 15. jun u Briselu, ali i dalje, kako se navodi, „umnogome zavisi i od stava jednog od učesnika dijaloga“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala